Šehović traži kontrolno saslušanje Šegrta zbog alarmantnog stanja u zdravstvu

Šehović je zatražio da se zbog značaja i hitnosti tematike Odbor o inicijativi izjasni na prvoj sjednici
51 pregleda 2 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Zoran Đurić
Damir Šehović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.04.2016. 14:20h

Poslanik Damir Šehović (SD) dostavio je skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet inicijativu za kontrolno saslušanje ministra zdravlja Budimira Šegrta zbog, kako je naveo, alarmantnog stanja u zdravstvenom sistemu. Šehović je u inicijativi naveo da je zbog toga što je Šegrt, bez konsultacije sa Fondom za zdravstveno osiguranje, opredijelio nedovoljno novca za medicinska sredstva ugrožena funkcionalnost cjelokupnog zdravstvenog sistema, ali i ozbiljno dovedeno u pitanje pužanje kvalitetne zdravstvene zaštite stanovništvu. Šehović je zatražio da se zbog značaja i hitnosti tematike Odbor o inicijativi izjasni na prvoj sjednici. On je podsjetio da su javne zdravstvene ustanove i Fond utvrdile da je za medicinska sredstva (potrošni medicinski materijal i odgovarajuću opremu) potrebno 16,64 miliona eura.

„Međutim, ministar zdravlja je bez bilo kakvih konsultacija sa Fondom i javnim zdravstvenim ustanovama odlučio da drugačije raspodijeli novac za zdravstvo koji je predviđen budžetom za 2016. godinu. Naime, od ukupnih budžetom predviđenih sredstava za ljekove i medicinska sredstva u iznosu od 44,61 milion aeura, ministar zdravlja je za medicinska sredstva opredijelio samo 5,02 miliona eura, a ne 16,64 miliona koliko je traženo. Opredijeljeni iznos je, dakle, tri puta manji od iznosa koji je neophodan za normalno funkcionisanje zdravstvenog sistema“, kazao je Šehović.

On je dodao da su nakon toga javne zdravstvene ustanove nekoliko puta, a Fond pisanim putem čak deset puta (za šta postoji uredna dokumentacija) upozorili Šegrta na nepromišljenost njegove odluke i ukazali da je opredijeljeni iznos, koji je 70 odsto manji od traženog, nedovoljan za funkcionisanje sistema i da će doći do ugrožavanja funkcionisanja ustanova i pružanja zdravstvene zaštite za osiguranike.

Šehović je naveo da su pisane reakcije uputili, između ostalih, čelni ljudi Kliničkog centra Crne Gore, Opšte bolnice Nikšić, Speijalne bolnice za plućne bolesti u Brezoviku, Doma zdravlja Herceg Novi, kao i bolnica u Kotoru, „Danilo I“ na Cetinje i „Blažo Orlandić“ Bar. „Kako su pomenute institucije, ali i crnogorska javnost od ministra ostali uskraćeni za bilo kakvo racionalno objašnjenje takve odluke, cijenim da je kontrolno saslušanje dobra prlika da dobijemo odgovore i objašnjenja za novonastalu situaciju izazvanu odlukom ministra da uskrati zdravstvene ustanove za preko deset miliona eura neophodnih za nabavku medicinskih sredstava kako ne bi došlo do kolapsa zdravstvenog sistema, a samim tim i do ozbiljnog ugrožavanja zdravstvene zaštite za osiguranike“, rekao je Šehović. On je napomenuo da će članovima Odbora biti dostavljena kompletna dokumentacija vezana za problemetiku, na osnovu koje će se uvjeriti u „alarmantno stanje u kojem se našao zdravstveni sistem“.

Šegrt je Vladinoj kadrovskoj komisiji dostavio zahtjev za smjenu direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Kenana Hrapovića I za vršioca dužnosti predložio aktuelnog pomoćnika ministra finansija ova Radovića. Šegrt ješ prošlog mjeseca najavio je da će Vladi predložiti smjenu Hrapovića zbog, kako je kazao, brojnih nesuglasica.

Bonus video: