TAA: Opština prodavala zemlju „Primorju“ po 20 eura, a oni Katarcima po 75

Kovačević je kazao da je u sve bila uključena i Vlada kojoj se žurilo da „Primorju“ obezbjedi predulove da ovo zatvori svoju višemilionsku transakciju iz 2010. sa „Qatari Diarom“
18 komentar(a)
Tivatska akcija, TAA, Foto: Siniša Luković
Tivatska akcija, TAA, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 14.04.2016. 13:55h

„Tivatska antikorupcijska akcija“ optužila je Vladu Crne Gore i bivšeg gradnačelnika Tivta Dragana kankaraša (DPS) sa su koordiniranom akcijom u martu 2012, oštetili budžet Opštune Tivat za najmanje 1.200.000 eura, a u korist vlasnika HTP „Primorje“ i kompanije Qatari Diar, prodajući vrijednu opštinsku zemlju u kompleksu uvale Pržna, po nerealno niskoj cijeni. Prema riječima Mirka Kovačevića iz TAA, Kankaraš je predložio „Odluku o davanju saglasnosti na brisanje tereta zabrane otuđenja i opterećenja upisanog na katastarskim parcelama 471/1, 471/4, 471/6, 471/7 i 460/1 KO Nikovići“, koju je lokalni parlament usvojio 19. marta 2012, u jeku kampanje za tadašnje lokalne izbore.

Po toj odluci, Opština je „skinula teret zabrane otuđenja i opterećenja“ koje je bilo upisano na 41.429 kvadarata zemlje odmah u zaleđu plaže Plavi horizont u uvali Pržna.

Cijeli taj superatraktivni kompleks od oko 250 hiljada kvadrata, HTP „Primorje“ je dvije godine ranije, prodalo kompaniji „Qatari Diar“ po cijeni od 75 era za kvadrat, uključujući i opštinskih 41,4 hilkade kvadrata koje prethodnici „Primorja“ nikada nisu ranije otkupili od lokalne uprave, a zbog čega je na to zemlju upisan teret.

„Procjena vrijednosti opštinske zemlje koju je 2012 obavila Uprava za nekretnine (UZN) sama po sebi je posao za specijalnog državnog tužioca jer je parcelu 460/1 površine 1.602 kvadrata koja je uz samu plažu, UZN procijenila na 70,09 eura po kvadratu, a ostalih 41.429 kvadrata na 49,48 eura za kvadrat. Opština i tadašnji gradonačelnik Kankaraš međutim, očit su smatrali da im je i tako mizerna cijena prevelika pa su dosjetili hokus-pokus načina dostojnog stripa o Alan Fordu i Domanovićevih pripovjetki, da dodatno umanje vrijednost opštinske imovine u kompeksu naljepše uvale na ovom dijelu primorja. Tražili su druge procjene i došli do nove najveće prosječne procijenjene vrijednosti od 85 eura za kvadrat, a onda su istu volšebno umanjili čak 4,28 puta, dajući potpuno nebulozno objašnjenje da je Opština 1969 godine kada je tu imovinu trebala kupiti beogradska firma „Globus“, zemlja po zaključku tadašnje SO, vrijedila 7 dinara po kvadratu i bila 4,28 puta manja od cijene po kojoj je „Globus“ prije 47 godina, otkupljivao okolno zemljište od tadašnjih privatnih vlasnika“, kazao je Kovačević prezentujući papire o ovom slučaju.

Nakon te redukcije cijene, umjesto po 85 eura, Opština je svojih 41.429 kvadrata zemlje u srcu uvale Pržna, „Primorju“ prodala po samo 19,85 eura za kvadrat, inkasiravši ukupno 828.585 eura. „Primorje“ je tu zemlju inače, već bilo prodalo Qatari Diaru po 75 eura za kvadat. Istakao je da je riječ o „drskom poigravanju zakonima i pravom teatru apsurda“ jer je sve obavljeno „naizgled u sladu sa zakonskom procedurom, a u suštini zloupotrebljavanjem SO koja je aminovala ovakav predlog Kankaraša“.

Kovačević je kazao da je u sve bila uključena i Vlada kojoj se žurilo da „Primorju“ obezbjedi predulove da ovo zatvori svoju višemilionsku transakciju iz 2010. sa „Qatari Diarom“ i ocijenio da je riječ o „eklatantnom slučaju političko-finasijkog kriminala“ u kojem je Opština Tivat oštećena za minimalno nešto preko 1,2 miliona eura. Toliko naime, iznosi razlika u cijeni koju je Opština dobila od „Primorja“, u odnosu na cijenu koju bi lokalna uprava inkasirala da je prihvaćena i najmanja prethodna procjena UZN od 49,48 eura za kvadrat.

„Vlada je u sve ovo buila dobrano uključena. Od UZN je dobila procjenu vrijednosti 5.marta, a Vlada je 16.marta usvojila zaključak kojim se odobrava Opštini Tivat da napravi ovu grotesknu transakciju. Kankaraš je odluku potom dao na usvajanje na posljednjoj sjednici tadašnjeg saziva SO 19.marta, u jeku izborne kampanje, kada je malo vjerovatno da je bilo ko od opozicije uopšte imao i vremena da čita materijale. Vrlo je moguće da je upravo ovo jedan od slučajeva u kojima je Dragan Kankaraš stekao velike zasluge kod svojih šefova iz Podgorice a zbog čega on za sada, izmiče istragama Tužilaštva“, kazao je Kovačević pozivajući specijalnog tužioca Milivoja Katnića da se pozabavi sa ovim slučajem.

Bonus video: