Garancija Atlas banke za Katnića

Firma Kaspia dala Kneževiću kredit od 12,5 miliona uz garanciju Atlas banke
417 pregleda 8 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Savo Prelević
Duško Knežević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.04.2016. 06:16h

Sudija Privrednog suda Zoran Ašanin prekinuo je juče parnicu po tužbi kompanije Kaspia Property Holdings koja je tužila Atlas banku, jer joj u skladu sa bankarskom garancijom nije isplatila 12,5 miliona eura i predmet poslao specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Milivoju Katniću na izviđaj, zbog sumnje u postojanje krivičnog djela.

Parnica će biti nastavljena nakon što specijalni tužilac provjeri jesu li opravdane sumnje u postajanje mogućeg krivičnog djela i provjeri da li je u ovom slučaju izdata prava ili lažna bankarska garancija.

Iz Atlas banke Duška Kneževića, ranije su saopštili da nijesu izdali garanciju od 12,5 miliona eura kompaniji Kaspia Property, već nacrt garancije, što je neobavezujući pravni akt.

Knežević, kao fizičko lice, nije vratio 12,5 miliona eura Kaspia Property Holdings, a sporna garancija Atlas banke (br AB2005/15) izdata je u njegovu korist da će dug vratiti. Prema spisima predmeta, garanciju je 20. maja 2015. potpisao izvršni direktor te banke Đorđe Đurđić. Arapska kompanija, međutim, nije mogla naplatiti garanciju.

Advokat kompanije Kaspia Zoran Milić tražio je juče prije odluke sudije prekida parnice i da se kao svjedoci pozovu guverner ili viceguverner Centralne banke koji bi saopštili da li je garancija Atlas banke zaista bankarska garancija ili nije. On je istakao da je bankarska garancija ugovorena uz klauzulu da banka neopozivo i bezuslovno iznos do 12,5 miliona eura isplati kompaniji Kaspia Property Holdings, bez prava banke da vrši bilo kakvo ispitivanje ili traži dokumentaciju zahtjeva za ovo plaćanje.

Punomoćnik Atlas banke Igor Martinović tražio je od suda da jučerašnjem ročištu ne prisustvuju predstavnici medija, ali tom njegovom zahtjevu nije udovoljeno.

Nije usvojen ni njegov zahtjev da tužilac deponuje iznos od 16,2 hiljade eura, na ime sudskih troškova u ovom sporu, budući da se radi o stranoj kompaniji. Advokat tužioca ocijenio je da bi prihvatanje tog zahtjeva samo vodilo odugovlačenju ovog postupka.

Jučerašnjem ročištu kao posmatrač, uz prevod svog tumača, prisustvovao je predstavnik kompanije sa Kipra Kirjkakos Skorcidis, što, takođe, nije bilo po volji Atlasovom advokatu.

Bonus video: