Uglja ima, šteta da se ne gradi

Učesnici tvrde da ni sadašnji blok TE nije glavni zagađivač
125 pregleda 4 komentar(a)
PKCG, Foto: PKCG
PKCG, Foto: PKCG
Ažurirano: 14.04.2016. 06:56h

Zaliha rude uglja u pljevaljskom basenu ima za više od 40 godina, a izgradnjom drugog bloka Termoelektrane Pljevlja obezbijedila bi se energetska nezavisnosti Crne Gore i izvoz, ocijenili su juče na okruglom stolu u Privrednoj komori predstavnici Rudnika uglja i Elektroprivrede.

Član tima EPCG za projekat izgradnje Ivan Mrvaljević istakao je da bi se sa drugim blokom stvorili uslovi za izvoz električne energije na italijansko tržište, nakon završetka podmorskog kabla između Crne Gore i Italije.

“Uzimajući u obzir instalisani kapacitet od 200 megavata dolazimo do očekivanja bruto proizvodnje novog bloka koja će biti veća od 1,8 hiljada gigavat sati godišnje“, objasnio je Mrvaljević uz napomenu da će drugi blok biti puno efikasniji od postojećeg.

Drugi blok trebalo bi da gradi Škoda Praha iz Češke, a kreditor će biti Češka eksportna banka ukoliko garancije za ovaj projekat odobri predstojeća skupština akcionara EPCG.

Jedan od direktora Rudnika uglja Ratomir Stanić, saopštio je da u okolini Pljevalja ima 90 miliona tona rezervi uglja, a na lokaciji Maoča dodatnih 100 miliona tona.

“Ako nema bloka dva, nema ni Pljevalja. Nema ni stabilnog sistema i izvora električne energije”, istakao je Stanić.

On je naveo da bi i u slučaju da potrošnja energije bude veća nego što je trenutna, pljevaljski basen mogao bi sam da obezbijedi neophodnu količinu energije za Crnu Goru u narednih 40 godina.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Srđan Kovačević, naveo je da će u relativno kratkom vremenu biti potrebna velika ulaganja u termoelektrane.

„Vjerujem da će elektroenergetska preduzeća, kao njihovi vlasnici, u zavisnosti od kondicije u kojoj se nalaze ti objekti, donositi odluku možda i o njihovom zatvaranju“, smatra Kovačević.

On je saopštio da je cijena električne energije danas na berzi u Lajpcigu deset eura niža od cijene na berzi u Mađarskoj, te da će u slučaju nastavka ili zadržavanja takvog trenda veoma brzo doći do ogromnih problema u Evropi.

Predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić, ocijenio je da projekat doprinosi osnaživanju ekonomije tog grada, kao i da je u okviru projekta predviđena toplifikacija Pljevalja.

Profesor Mašinskog fakulteta Vladan Ivanović kazao je da su utvrdili da TE Pljevlja nije direktni krivac povećanog zagađenja u tom gradu, te da se snažno zalaže za izgradnju drugog bloka TE. „Za Crnu Goru je od vitalnog značaja razvoj sopstvenih izvora energije. Prvi blok TE Pljevlja je na kraju svog životnog vijeka i to je činjenica koja se nedovoljno ističe“, naveo je Ivanović.

Bonus video: