NOVE PROJEKCIJE

Loše prognoze MMF-a za Crnu Goru: U 2017. rast će biti samo 2,5 %

Deficit platnog bilansa Crne Gore procijenjen je u visini od 16,5 odsto BDP-a za ovu godinu, dok se za narednu prognozira 17 odsto
0 komentar(a)
MMF, Foto: Beta/AP
MMF, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.02.2019. 21:01h

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je prognoze rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 4,7 odsto u odnosu na ranije projektovanih 4,9 odsto.

Prema novim proljećnim prognozama MMF-a, realni bruto domaći proizvod Crne Gore porašće u u narednoj godini svega 2,5 odsto. Za prošlu godinu su poboljšane projekcije rasta sa 3,2 odsto u jesenjim prognozama, na 4,1 odsto. Za 2021. godinu je projektovan  rast  od 4,2 odsto.

Monstat je krajem marta saopštio preliminarne podatke prema kojima je crnogorska ekonomija u 2015. imala  rast  od 3,2 odsto, dok je prognoza Vlade bila 4,3 odsto. Vlada očekuje da će ove godine  rast  biti 4,1 odsto, u 2017. četiri, a u 2018. godini tri odsto.

Bord MMF-a je u izvještaju za Crnu Goru, objavljenom u martu, naveo da se crnogorska ekonomija oporavila u posljednjoj godini, a  rast  u 2016. iznosiće tek nešto više od četiri odsto.

“Srednjoročni izgledi za  rast  podstaknuti su izgradnjom autoputa Bar-Boljare. Vlada namjerava da nastavi sa fiskalnim podsticajima i javnim infrastrukturnim projektima za podsticanje ekonomskog razvoja. Međutim, iako Vladina strategija rasta može donijeti značajne dobitke, ona takođe nosi značajne rizike, posebno za javne finansije. Crna Gora je i dalje osjetljiva na promjene u spoljnoj tražnji i globalnim finansijskim uslovima”, naveli su direktori MMF-a. Oni su pozvali Crnu Goru da preduzme mjere i obuzda izdatke za plate u javnom sektoru, poboljša održivost penzijskog sistema i poveća ubiranje prihoda u cilju smanjenja javnog duga, koji bi u naredne tri godine mogao da pređe 80 odsto BDP-a. Inflacija u Crnoj Gori će prema procjenama MMF-a u ovoj godini iznositi 0,9 odsto, a u narednoj 1,3 odsto. Deficit platnog bilansa, procijenjen je u visini 16,5 odsto BDP-a za ovu godinu, dok se za narednu prognozira 17 odsto.

U proljećnim prognozama MMF-a navedeno je da će od zemalja regiona ekonomija Srbije ojačati u ovoj godini 1,8 odsto, Hrvatske 1,9, Bosne i Hercegovine tri, Albanije i Kosova po 3,4 odsto i Makedonije 3.6 odsto.

MMF je naveo da će svjetska ekonomija ove godine ostvariti  rast  od tek 3,2 odsto, što je za 0,2 procentna poena niže u odnosu na projekciju iz januara.