Gvozdenović o garanciji za hotel As: Obavijestili smo pravosudne i tužilačke organe

“Preko crnogorske Ambasade u Moskvi su ispunjene sve procedure, prijava i slanje garancije. Dobili smo obavještenje od Sberbanke da garancija nije naplativa i sad smo to poslali pravosudnim organima i zaštitniku Crne Gore”, kazao je Gvozdenović
4 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Branimir Gvozdenović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.04.2016. 14:39h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma obavijestilo je pravosudne i tužilačke organe da ispitaju činjenično stanje u vezi sa validnošću izdate garancije za hotel As, od kojih u narednom periodu očekuju odgovore, saopštio je resorni ministar, Branimir Gvozdenović.

On je, nakon radnog doručka povodom sjednice Savjeta turističkog razvoja i pripremu i praćenje turističkih sezona, rekao da je Ministarstvo učinilo sve što je bilo u njegovoj nadležnosti u skladu sa svim pravilima, o čemu će govoriti u Skupštini naredne sedmice.

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet obaviće u ponedjeljak kontrolno saslušanje Gvozdenovića u vezi sa validnošću izdate garancije za završetak radova na hotelu As u Perazića Dolu. Inicijativu su pokrenuli poslanici Socijaldemokratske partije (SDP).

“Iako smatram da je to politički marketinški definisano, lično sam bio zainteresovan da se to uradi i sugerisao kolegama iz Demokratske partije socijalista (DPS) da se prihvati takva vrsta razmjene informacija u okviru skupštinskog Odbora i da iznesemo sve činjenice”, kazao je Gvozdenović.

On je, odgovarajući na pitanje novinara da li Sberbanka neće da isplati garanciju Crnoj Gori zbog sankcija koje je ona uvela Rusiji, s obzirom na to da vlasnici hotela As tvrde da je garancija bila validna, rekao da je Ministarstvo onog trenutka kada je vidjelo da garancija nije naplativa, djelovalo u skladu sa svim procedurama.

“Preko crnogorske Ambasade u Moskvi su ispunjene sve procedure, prijava i slanje garancije. Dobili smo obavještenje od Sberbanke da garancija nije naplativa i sad smo to poslali pravosudnim organima i zaštitniku Crne Gore”, kazao je Gvozdenović.

Sada je, kako je dodao, u proceduri provjera svih tih elemenata.

Gvozdenović je podsjetio da je Ministarstvo prije nekoliko godina dobilo zadatak da preduzme mjere za raskid ugovora četiri hotela, odnosno Centar Igalo, As, Planinka i Jezera.

“U tom periodu smo uspjeli da poboljšamo uslove ugovora u odnosu na prethodni period. Potpisana su dva sporazuma. Jedan je bio potpisan sa hotelom Centar Igalo, koji je realizovan do kraja i sada imamo hotel sa četiri zvjezdice i 200 soba. Slično smo očekivali i sa potpisivanjem ugovora sa investitorom koji realizuje hotel As”, rekao je Gvozdenović.

On je naveo da je bilo precizno definisano da se realizuje investicija od 15 miliona eura u prvoj fazi, dok je druga faza trebalo da obezbijedi kompletiranje poslova.

“To je garantovano kroz garanciju Sberbanke u skladu sa svim procedurama koje su tada važile. U Savjetu za privatizaciju je garancija i provjerena, a sada je stigla informacija od Sberbanke da garancija nije naplativa”, kazao je Gvozdenović.

Ministarstvo turizma i održivog razvoja je nedavno podnijelo krivičnu prijavu protiv šest osoba, jer bankarska garancija od tri miliona eura za hotel As nije valjana.

Bonus video: