"Youth to Business": Mladima neophodne praktične vještine

Šćepanović je pozvao studente da nastave da rade na sebi, traže prilike kao što je današnji forum, a predstavnike biznisa i instuitucija da vjeruju u mlade
125 pregleda 1 komentar(a)
Forum Youth to Business, Foto: PR Centar
Forum Youth to Business, Foto: PR Centar
Ažurirano: 13.04.2016. 13:32h

Forum Youth to Business, kojim je započet projekat Dani karijere u Podgorici, omogućiće mladima i studentima praktične vještine neophodne za bolje pozicioniranje na tržištu rada i unaprijediti trenutno stanje u oblasti zapošljavanja. Rukovodilac projekta CRBC Dani karijere, Vedran Roćenović, kazao je da taj projekat ima za cilj da unaprijedi trenutno stanje na tržištu rada. „Projekat počinjemo danas, sa mladima koji će raditi na unaprijeđenju svojih vještina kroz Youth to Business forum AIESEC organizacije. Sjutra, kroz Telenor Business Workshop segment nastavljamo sa edukacijom usmjerenom na sticanje praktičnih znanja i vještina, a završavamo u petak sa najvećim sajmom poslova i praksi, Career ways sajmom koji će biti održan u poslovnom centru The Capital Plaza“, naveo je Roćenović. Tokom Youth to Business foruma biće održane radionice za 100 studenata i 50 predstavnika korporativnog i javnog sektora. Youth to Business Forum je prvi u nizu događaja koji poslovna platforma prekoveze.me i studentska organizacija AIESEC, pod pokroviteljstvom Glavnog grada, realizuju do petka, u okviru projekta CRBC Dani karijere.

Roćenović je rekao da o veličini i kvalitetu sajma Career ways govore brojke, odnosno deseta godina postojanja, više od 70 poslodavaca, renomiranih kompanija, državnih institucija i istaknutih hotelskih grupacija sa ponudom od oko hiljadu radnih mjesta, prilika za praksu i sezonski posao. Predsjednik AIESEC Crna Gora, Miloš Šćepanović, podsjetio je da je prošle godine tokom otvaranja Dana karijere rekao da će se boriti da svaki student u Crnoj Gori ima posao ili praksu. „Danas, kada za dugoročnog partnera imamo poslovnu platformu preko veze i kada smo suorganizatori sajma na kom će biti otvoreno preko hiljadu mjesta za zaposlenje ili praksu, smo ne jedan, nego nekoliko koraka bliže ostvarenju tog obećanja“, kazao je Šćepanović. On je pozvao studente da nastave da rade na sebi, traže prilike kao što je današnji forum, a predstavnike biznisa i instuitucija da vjeruju u mlade. Šef biroa za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici Glavnog grada, Vladimir Rajčić, kazao je da je Glavni grad prepoznao pitanje mladih kao veoma važno i stavili ih na vrh liste svojih programskih prioriteta. „U Glavnom gradu smo shvatili da su rezultati našeg rada samo hardver, koji bez vas, kao softvera, koji ima znanje i energiju ne može dobiti svoj puni smisao“, rekao je Rajčić.

Menadžer projekta u CRBC kompaniji, Wang Hongbo kazao je da u toj kompaniji vjeruju u investiranje u ljude, kao i da studenti predstavljaju moć i nadu u bolju sjutrašnjicu. „Dani karijere su za nas važni, s obzirom na to da smo u potrazi za ambicioznim, talentovanim i entuzijastičnim ljudima koji bi se pridružili našem timu. Takođe, projekat predstavlja priliku da predstavimo našu viziju i misiju u javnosti i da stvorimo veze sa drugim poslodavcima iz regiona“, rekao je Hongbo. Prorektor Univerziteta Crne Gore, Maja Baćović, podsjetila je da je Univerzitet ponovo uspostavili Karijerni centar sa ciljem da mladim, studentima i poslodavcima nudi informacije, posredovanje i savjetovanje u oblastima koje izučavaju na fakultetu. „Rad Karijernog centra na našem Univerzitetu usmjeren je na povezivanje i saradnju studenata sa privrednim sektorom, ne samo u cilju zapošljavanja, već i obavljanja stručnih praksi i uspostavljanja potencijalnih radnih angažmana“, kazala je Baćović. Dani karijere su, kako je ocijenila, ove godine ostvarili impresivan rezultat, odnosno preko 70 kompanija oglašava radna mjesta, mladim ljudima biće ponuđeno više od hiljadu radnih mjesta, što je dobra šansa i prilika ne samo za pronalaženje prvog zaposlenja već i za uspostavljanje kontakata. „Pored mogućnosti zaposlenja, vrijednost ovog događaja je i značajan broj radionica i seminara, koji se organizuju danas i sjutra, a veliki broj renomiranih predavača ne samo iz sfere biznisa, nego i iz sfere sporta i ostalih društvenih aktivnosti, daje sigurnost da će mladi biti u prilici da čuju puno korisnih informacija“, rekla je Baćović. Direktor Direktorata za tržište rada i zapošljavanje u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Edina Dešić, smatra da je u uslovima smanjene tražnje na tržištu rada od izuzetnog značaja podržati i promovisati projekat koji za cilj ima zapošljavanje domaće radne snage. „Aktivne politike koje kreira Ministarstvo, kao i druge politikle koje vode nadležne institucije, same po sebi nijesu dovoljne, ako nema otvaranja novih radnih mjesta. S toga, od izuzetnog je značaja Youth To Business Forum koji omogućava direktnu komunikaciju između studenata i predstavnika biznis sektora i državnih institucija“, ocijenila je Dešić. Regionalni menadžer Coca Cola HBC za Crnu Goru, Nikola Tripković, rekao je da će ta kompanija na sajmu Career Ways ponuditi 12 radnih mjesta. „Coca Cola je kompanija koja ozbiljno ohrabruje mlade da uđu u svijet posla, i na prvom mjestu bih htio da izrazim ideju da je naša inicijativa da se posvetimo maksimalno sticanju praktičnih znanja na tržištu rada, kako bi mladi bili konkurentniji“, naveo je Tripković.

On je poručio mladima da je sve što žele van njihove konfor zone i što više budu van te zone, kako je kazao, to će biti uspješniji u svojim karijerama. Student Fakulteta za kulturu i turizam na Univerzitetu Donja Gorica, Luka Tomković, kazao je da prisustvuje Youth Business Forumu jer se, kako je naveo, pored formalnog obrazovanja, trudi da svoja znanja i vještine konstantno unaprijeđuje. „To su neki vidovi obrazovanja kojima mladi i studenti koji se formalno obrazuju treba da se okreću, jer ne može se sve naučiti na Fakultetu“, smatra Tomković. Student Njemačkog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Nikšiću, Stefan Kandić, kazao je da je bio zadovoljan učešćem na prošlogodinjem Forumu i da se iz tog razloga odlučio da se prijavi za ovogodišnji. On je rekao da se bavi ugostiteljstvom i da mu je iz tog razloga bitno učešće na Forumu. „Očekujem da na Forumu steknem nova poslovna poznanstva, i da mi omoguće, ako ne za sebe zaposlenje, onda nekom kolegi da preporučim“, naveo je Kandić. Na Forumu, čiji je pokrovitelj Univerzitet Crne Gore, kompanije Business Excellence, Telenor, Societe Generale, Ernst&Young i Coca Cola Hellenic će realizovati praktične radionice.

Bonus video: