"DOBAR POČETAK ZNAČI POLA USPJEHA"

Lazović najavio intenziviranje radova na autoputu narednih dana

"Sad je pitanje šta podrazumijevate pod radovima. Ovo je izuzetno zahtjevan projekat i svi dijelimo to nestrpljenje da vidimo prve kilometre autoputa, ali treba imati u vidu konfiguraciju terena, to nije ravnica pa da odmah možete vidjeti asfaltirani teren“
15 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Gov.me
Vujica Lazović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 12.04.2016. 11:27h

Izrada glavnog projekta prioritetne dionice autoputa Bar-Boljari, od Smokovca do Mateševa je u završnoj fazi, pri čemu se intenziviranje radova očekuje ovih dana, saopštio je potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović.

"U završnoj je fazi priča o glavnom projektu i ovih dana očekujemo intenziviranje radova ili ono što bi rekli tih velikih i pravih radova. U Vladi smo u fazi izdavanja svih potrebnih dozvola“, rekao je Lazović nakon potpisivanja pisma kojima se bliže uređuju obaveze u vezi sa donacijom vozila hitne pomoći sa ambasadorom Kine, Cui Dživeiem.

On je, odgovarajući na pitanje novinara kada će početi radovi na autoputu, rekao da su oni već počeli.

"Sad je pitanje šta podrazumijevate pod radovima. Ovo je izuzetno zahtjevan projekat i svi dijelimo to nestrpljenje da vidimo prve kilometre autoputa, ali treba imati u vidu konfiguraciju terena, to nije ravnica pa da odmah možete vidjeti asfaltirani teren“, kazao je Lazović.

On je naveo da u tom smislu imaju izuzetno zahtjevne objekte, kao što su tuneli i mostovi.

"Ono što je urađeno u posljednjih osam, devet mjeseci su pristupni putevi, završeni su kampovi, a urađeno je dosta u pogledu energetskog snabdijevanja i vodosnabdijevanja“, rekao je Lazović i dodao da je to ono što je neophodno da bi se moglo kvalitetno pristupiti projektu.

Dživei je, odgovarajući na pitanje o gradnji autoputa, kazao da kineska i crnogorska strana imaju dobru komunikaciju, kao i da su postigle veliki konsenzus u vezi sa mnogim pitanjima.

"Mislim da se može očekivati da će brzo početi raditi. Znam da su pripreme dugo trajale, ali vjerujem da će, uz podršku obavezanih strana, kineska China Road and Bridge Corporation (CRBC) prema ugovoru završiti ovaj projekat na vrijeme", ocijenio je Dživei.

On je naveo da se radi o prvoj velikoj infastrukturi u istoriji Crne Gore.

"U Kini postoji izreka da dobar početak znači pola uspjeha“, dodao je Dživei.

Gradnja prioritetne dionice, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja prošle godine i od tada kreće rok od četiri godine koji Kinezi imaju za završetak radova.

Cijena je 19,7 miliona eura po kilometru i definišu je objekti na trasi.

Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice autoputa potpisan je sa kineskim kompanijama CRBC i China Communications Construction Company (CCCC).

Lazović je, govoreći o gradnji drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima, rekao da finalizuju pregovore sa češkom kompanijom Škoda Praha, pri čemu su postigli dogovor oko tehničkih detalja.

"Očekujemo da ćemo u narednih dvije do tri sedmice najkasnije doći do finalizacije u vezi sa cijenom, pri čemu računamo da ponudu Škoda Prahe od 338 miliona eura možemo smanjiti“, rekao je Lazović.

On je objasnio da se tu aktivnosti realizuju na tri kolosjeka, odnosno pregovori sa izvođačem, finansijerom češkom izvoznom bankom i pregovori sa češkom Vladom s kojoj treba potpisati međudržavni sporazum.

"Sa našim italijanskim partnerom A2A postigli smo dogovor da će EPCG biti korporativni garant za finansiranje odnosno garantovaće za kreditna sredstva za izgradnju drugog bloka TE“, rekao je Lazović.

Prema njegovim riječima, taj mozaik će se sklopiti narednih dana, kada će biti u prilici da se i obrate parlamentu tim međudržavnim sporazumom.

Škoda Praha izabrana da gradi drugi blok za 388 miliona eura, a kako je izvođač javnim pozivom obavezan da obezbijedi investitoru sredstva do 85 odsto investicije, ta češka kompanija je dogovorila kredit kod tamošnje Eksim banke.