Službenicima u parlamentu veće plate nego drugima

Savjetnicima i namještenicima u Skupštini zarade veće za 150 do 180 eura nego u drugim institucijama sa istim zvanjem
189 pregleda 3 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Vesko Belojević
Skupština Crne Gore, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 12.04.2016. 05:51h

Administrativni odbor Skupštine nije poštovao Zakon o zaradama u javnom sektoru u dijelu koji se odnosi na koeficijente za obračun zarada zaposlenima u skupštinskoj administraciji, već je uvećao koeficijente i tim potezom prekršio zakon.

Odlučeno je i da se zaposlenom u parlamentu uz mjesečnu zaradu može isplatiti varijabilni dio u visini od 80 odsto prosječne neto zarade u državi za prethodnu godinu.

U Službenom listu su 5. aprila objavljene odluka Administrativnog odbora o koeficijentima složenosti za zaposlene u stručnoj službi Skupštine i o varijabilnom dijelu zarade za zaposlene, kao i o angažovanju konsultanata u skupštinskim radnim tijelima.

Administrativni odbor, kojim predsjedava Radivoje Nikčević (DPS), je odlučio da, na primjer, samostalni savjetnik I klase ima obračunsku vrijednost koeficijenta 10,5 (633 eura osnovna zarada), dok će samostalni savjetnik I klase u nekom drugom državnom organu imati koeficijent 7,4 (osnovna zarada 466 eura).

Viši savjetnik u parlamentu imaće koeficijent 9,6, a u drugom državnom organu 6,5, viši namještenik u parlamentu će ima koeficijent 6,2, a u drugom državnom organu 3,1...

Zakonom o zaradama u javnom sektoru obuhvaćena je cjelokupna administracija u svim državnim organima.

Skupštinskoj administraciji su plate od 2011. godine veće u odnosu na ostatak državne administracije, a novom odlukom se zadržavaju te visoke zarade.

Administrativni odbor je odlučio i da o varijabilnom dijelu zarade zaposlenih rješenje donosi generalni sekretar parlamenta.

"Varijabilni dio zarade ne može biti veći od 80 odsto prosječne neto zarade u prethodnoj godini", navodi se u Odluci o varijabilnom dijelu zarade za zaposlene u Skupštini.

Varijabila, kao je objašnjeno, može se isplatiti "zbog značajnog doprinosa u ostvarivanju zadataka i ciljeva, značajnog doprinosa u unapređenju procesa rada, uspješnosti i kvaliteta izvršenih poslova, posebne efikasnosti u radu, dodatnog angažovanja, povećanog obima poslova".

Konsultantima u odborima i komisijama mjesečno 750 eura

Administrativni odbor je odlučio da naučni i stručni konsultanti, koje budu angažovala parlamentarna radna tijela (odbori, komisije, radne grupe), dobijaju mjesečne naknade od 750 eura.

Prema ovom rješenju ekspert će imati pravo na naknadu u visini osnovne zarade po koeficijentu 12,4 koji se množi sa obračunskom vrijednošću koeficijenta koji utvrđuje Vlada (60,3 eura neto, 90 eura bruto).

Većina konsultanata koje parlament angažuje su zapravo partijski kadrovi, a ima i penzionisanih službenika parlamenta.

"Vijesti" su prije godinu objavile podatke da je od aprila 2011. godine angažovano 10 tih eksperata kojima je za povremeno ili stalno angažovanje po osnovu naknada isplaćeno 141,77 hiljada eura u bruto iznosu, odnosno 108, 86 eura u neto iznosu.

Ti eksperti su angažovani iako parlamentarna radna tijela imaju na raspolaganju po nekoliko zaposlenih iz stručne službe Skupštine koja ima oko 150 radnika i koja je posljednjih nekoliko godina udvostručena.

Neki "eksperti" su angažovani bili i po nekoliko godina, dok se prema novoj odluci mogu angažovati najviše 120 dana.

Bonus video: