Maksimović: Obveznice mogle biti jeftinije

On je intervjuu agenciji Mina-business rekao da je Montenegroberza, sagledavajući trenutnu situaciju unutar finansijskog sistema Crne Gore, pokušala aktivno da djeluje u pravcu animiranja Ministarstva finansija ka emisiji obveznica na domaćem tržištu kapitala, ali se Ministarstvo okrenulo ka međunarodnom tržištu kapitala
90 pregleda 1 komentar(a)
Gojko Maksimović
Gojko Maksimović
Ažurirano: 11.04.2016. 06:39h

Vlada je emisiju obveznica od oko 300 miliona eura, umjesto na međunarodnom, mogla realizovati na domaćem tržištu, pri čemu bi se postigla bolja cijena odnosno niža kamatna stopa, ocijenio je izvršni direktor Montenegroberze, Gojko Maksimović.

On je intervjuu agenciji Mina-business rekao da je Montenegroberza, sagledavajući trenutnu situaciju unutar finansijskog sistema Crne Gore, pokušala aktivno da djeluje u pravcu animiranja Ministarstva finansija ka emisiji obveznica na domaćem tržištu kapitala, ali se Ministarstvo okrenulo ka međunarodnom tržištu kapitala.

On je rekao da su domaći finansijski subjekti u toj emisiji učestvovali sa oko 50 miliona eura, pa je sa procijenjenim iznosom zaključenih transakcija na sekundarnoj trgovini, od početka godine, na međunarodnom tržištu plasirano oko 100 miliona eura od subjekata i institucija iz Crne Gore.

Navedeni iznos se, kako tvrdi Maksimović, mogao realizovati kroz emisiju domaće obveznice, pri čemu bi koristi od emisije imali svi učesnici prisutni na domaćem tržištu kapitala.

“Smatram da bi se i kroz emisiju na domaćem tržištu postigla bolja cijena, odnosno niža kamatna stopa, uzimajući u obzir da navedeni finansijski instrument služi kao dobra alternativa oročenim depozitima”, objasnio je Maksimović.

S obzirom da pasivne kamatne stope karakteriše značajan pad u posljednjim godinama, Maksimović je rekao da je sigurno da bi kamata na emitovane obveznice nosila manji prinos od oko šest odsto ostvarene na međunarodnom tržištu.

Bonus video: