Finansijska stabilnost prioritet novog budžeta

Stanje u bankarskom sektoru može da eskalira, ako se brže ne riješi, upozorio je Damjanović
386 pregleda 0 komentar(a)
Zaduženje na domaćem tržištu: Radunović u parlamentu, Foto: Skupština Crne Gore
Zaduženje na domaćem tržištu: Radunović u parlamentu, Foto: Skupština Crne Gore

Ministar finansija Darko Radunović je u završnim riječima u parlamentu, koji će se danas izjasniti o predlogu zakona o budžetu za 2019. godinu, kazao da vjeruje da su pronašli mjeru gdje su u periodu fiskalne konsolidacije povećali zaposlenost, očuvali visinu plata, penzija i socijalnih davanja.

“Uspjeli smo i da rekonstruišemo neke škole, adaptiramo vrtiće, kupimo opremu za Klinički centar.... To nije dovoljno, može se još više”, kazao je juče Radunović.

Budžet za narednu godinu je projektovan na 2,38 milijardi eura, a za podmirenje svih troškova nedostajaće 556 miliona ceura.

“Već imamo 180 miliona u depozitima, šest miliona očekujemo od privatizacije, dok je 180 miliona aranžman sa kineskom Eksim bankom za autoput, tako da ćemo 180 miliona za zaduženje tražiti na domaćem tržištu. U fokusu nam je finansijska stabilnost kojom se ozbiljno bavimo i ne očekujemo dramatična dešavanja”, istakao je Radunović.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović je rekao da očekuje da Vlada i Ministarstvo finansija iskorače hrabro u rješavanju problema u bankarskom sektoru.

„Očekujem da jasno iskažu stav i preuzmu mjere da to saniraju, jer ovo stanje može da eskalira”, ocijenio je Damjanović,

Lider SDP -a Ranko Krivokapić je rekao da crnogorska ekonomska politika ima trajne probleme koji su sve veći, da dug i troškovi za plate i administracija rastu, dok se sve manje ima za školstvo, zdravstvo, obrazovanje i odbranu.

„SDP je predložio amandman da se djeci u Crnoj Gori kupe laptopovi od četvrtog do devetog razreda što je osam miliona eura”, kazao je Krivokapić.

Poslanik DPS -a Tarzan Milošević je ocijenio da su poseban izazov prihodi koje treba naplatiti, a da se ne ugoroze ljude i firme koji stvaraju nova dobra, kao i da se imaju troškovi koje treba djelimično smanjiti i obezbijediti novac za kapitalne projekte.

Poslanici će se danas izjasniti i o finansijskim planovima nezavisnih regulatora na narednu godinu i izmjenama i dopunama zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Bonus video: