Dakićevci strahuju da će najvrednija imovina biti rasprodata biznismenima

Kompanija biznismena Dragana Bokana jedina dostavila ponudu za dvije parcele bivše fabrike mašina
1090 pregleda 3 komentar(a)
Radnci strahuju da će imovinu dobiti biznismeni: Radoje Dakić, Foto: Savo Prelević
Radnci strahuju da će imovinu dobiti biznismeni: Radoje Dakić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.12.2018. 11:24h

Kompanija Voli, u vlasništvu biznismena Dragana Bokana, ponudila je za dvije parcele u krugu bivše fabrike mašina “Radoje Dakić” u stečaju, ukupno 5,64 miliona eura. Ponuda je juče otvorena u Privrednom sudu, a stečajni upravnik “Radoja Dakića”, Mladen Marković o njoj bi trebalo da se izjasni u narednih desetak dana.

Jedna parcela posjeduje 10.063 kvadrata zemljišta, za koju je Bokan ukupno ponudio 2.845.013 eura ili oko 282,7 eura po kvadratu. Za drugu parcelu, površine 9.903 kvadrata, Bokanova kompanija je ponudila 2.800.013 eura.

“Dostavljena je ponuda za dvije parcele koje su uz sami cetinjski put i na glavnom saobraćajnom čvoristu u Crnoj Gori. Kada smo posljednji put protestovali pored tog placa iz policije su nam rekli da smo zaustavili glavno saobraćajno čvorište. Ovo je manje ponuđeni iznos od očekivanog, ali je zakon o stečaju urađen tako da se ne štiti opšti i radnički interes i nije u saglasnosti sa Ustavom“ kazao je “Vijestima” predstavnik bivših radnika Milan Vukčević.

On zahtijeva da Ustavni sud koji nije postupio u zakonskom roku, o njihovim ustavnim žalbama, nakon presuda u korist bivših radnika pred Evropskim sudom u Strazburu, što prije zakaže „javnu raspravu“, a dodaje da kada je u pitanju ponuda Volija na tim urbanističkim parcelama DUP-om je predviđena “izgradnja površina tzv. centralnih djelatnosti”.

Dakićevci strahuju da će najvredniji djelovi imovine biti rasprodati crnogorskim biznismenima, a da će preostala imovina ostati da se prodaje u narednom periodu po mnogo nižim cijenama, daleko ispod sadašnjih tržišnih i građevinskih.

Na tenderu stečajne uprave Radoje Dakića, oglašenom za prodaju 26. novembra, ukupna imovina stečajnog dužnika bila je procijenjena na više od 46 miliona eura.

Sve da se i imovina unovči po posljednjoj procijenjenoj vrijednosti neće biti dovoljna da se isplate sva potraživanja bivših radnika koja prema sudskim presudama i kamatama iznose oko 60 miliona eura.

Bonus video: