Suspendovana licenca za glavnu firmu Duška Kneževića

“Navedena odluka je donesena s obzirom na činjenicu da pomenute navodne povrede zakona mogu eventualno ugroziti interese klijenata društva ili interesa investitora ili uopšte redovan rad na tržištu kapitala"
90 pregleda 10 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Duško Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.04.2016. 16:06h

Kiparska komisija za hartije od vrijednosti (CySEC) objavila je da je suspendovala licencu za kiparsku investicionu firmu Atlas Capital Financial Services. Radi se o glavnoj firmi biznismena Duška Kneževića posredstvom koje je godina trgovao na najvećem svjetskom finansijskom tržištu FOREX-u i u nekoliko zemalja lansirao brend ACFX.

U odluci kiparske komisije navedeno je da je licenca suspendovana u skladu sa članom 26 (2) Zakona o investicionim uslugama i aktivnostima i regulisanim tržištima, jer postoje sumnje u navodno kršenja zakona. CySEC sumnja u navodne povrede brojnih odredbi tog zakona, uključujući i odredbu koja propisuje obavezu kontinuiranog i redovnog pružanja investicionih usluga.

U odluci kiparske komisije u koju su “Vijesti” imale uvid ukazuje se i na mogući nedostatak "efikasnih procedura za identifikaciju, upravljanje, praćenje i izvještavanje o rizicima", kao i na nedostatak "adekvatnih aranžmana za čuvanje sredstava klijenata".

“Navedena odluka je donesena s obzirom na činjenicu da pomenute navodne povrede zakona mogu eventualno ugroziti interese klijenata društva ili interesa investitora ili uopšte redovan rad na tržištu kapitala”, navedeno je u odluci komisije objavljenoj na sajtu.

U roku od mjesec od donošenja odluke komisije, Atlas Capital Financial Services mora preduzeti radnje za otklanjanje nepravilnosti.

Dok je suspenzija na snazi, društvo ne može ući u poslovni odnos s bilo kojom osobom i ne može uzeti bilo kakve nove klijente. Ne može primati, prenositi ili izvršiti bilo koji nalog klijenata za kupovinu i ne može pružiti (obavljati) investicione usluge na Kipru ili izvan Kipra (u državama članicama i trećim zemljama). Kompanija, kako se predviđa navedenom odlukom, mora vratitu postojećim klijentima sva sredstva i ostvarenu dobit.

Kineski lokalni mediji, ali i finansijski portal Finance Magnates objavio je nedavno da se kineski klijenti ove kompanije suočavaju sa problemima povlačenja novca. Iz Kneževićeveće kiparske firme saopštili su, međutim, da je došlo do incidenata u kojima su klijenti kao i brokeri iz Kine zloupotrijebili brokersku platformu ACFX-a kako bi imali koristi od "swap" rata na naftnim finansijskim instrumentima.

Portal Finance Magnates objavio je da je direktor marketinga napustio kiparsku kompaniju, a da generalni direktor ACFX-a na Kipru Petar Gazivoda nije bio dostupan za komentar povodom supenzije licence.

Akcionare ne isplaćuje više od 15 mjeseci

Kompanije koje Knežević kontroliše nijesu suočene samo sa nezakonitostima u radu na Kipru i na pojedinačno najvećem svjetskom tržištu u Kini. Više od 15 mjeseci Zatvoreni investicioni fond Atlas Mont, koji posluje u okviru Atlas grupacije, nije isplatio nesaglasnih 137 akcionara u Crnoj Gori koji potražuju ukupno oko 3,4 miliona eura.

Komisija za hartije od vriijednosti, zbog nepoštovanja odredbi Zakona o investicionim fondovima, za sada, ne preduzima rigoroznije mjere protiv društva za upravljanje ovim fondom.

Bonus video: