Kaluđerović: Neustavno uzeli 11,5 miliona eura

Iz Ministarstva nijesu odgovorili kome je podijeljen dio naknade za izgradnju autoputa od ukupno 8,68 miliona eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2016. 09:33h

Od neustavne takse na gorivo država je naplatila ukupno 11,5 miliona eura, od čega je 8,68 miliona opredijeljeno za izgradnju autoputa, a 2,8 miliona za potrebe vrhunskog sporta. Ove podatke Ministarstvo finansija je dostavilo nezavisnom poslaniku Velizaru Kaluđeroviću na njegov zahtjev.

Kaluđerović je „Vijestima“ rekao da je resor kojim rukovodi ministar Radoje Žugić izbjegao da mu odgovori na pitanje za koju je konkretno namjenu, kojim subjektima i u kojem iznosu isplaćeno 8,68 miliona namijenjenih autoputu.

Kaluđerović je kazao da ga raduje što je za potrebe vrhunskog sporta opredijeljeno 2,8 miliona i vjerujem da će ukupna, a posebno sportska javnost s posebnom pažnjom analizirati da li je taj novac potrošen realno i pravedno raspodijeljena po sportskim savezima. Prema podacima dostavljenim Kaluđeroviću, Košarkaški savez Crne Gore je dobio 750 hiljada, Odbojkaški savez 250 hiljada, Fudbalski savez i Crnogorski olimpijski komitet po 200 hiljada, Džudo i Atletski po 100 hiljada i Paraolimpijski komitet 78,76 hiljada eura.

„Vjerujem da će informacije o dodijeljenom novcu predstavljati dragocjene podatke i sportistima i sportskim radnicima u svakom od sportskih saveza, posebno onim koji do sada nijesu imali ove informacije. Nadam se da će se sportisti i sportski radnici pobrinuti da od odgovornih dobiju detaljne informacije o tome za koje namjene je potrošen novac“, kazao je Kaluđerović.

Taksu od sedam centi po litru goriva je Vlada uvela u aprilu 2015. kroz dopunu Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata. Dopunjenu uredbu Ustavni sud je proglasio neustavnom sredinom oktobra prošle godine. Vlada je potom pokušala da taj prihod nadomjesti kroz izmjene i dopune Zakona o akcizama, što Skupština nije podržala.

Bonus video: