Demokrate: Poreski sistem Crne Gore namješten je za ofšor firme iz Panamskih papira

"Poreski zakoni Crne Gore su "kišobran" za nevjerovatne poreske mahinacije", istakao je potpredsjednik Demokratske Crne Gore
180 pregleda 0 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 08.04.2016. 12:20h

U zemlji pravde i reda važi načelo "posluj i prijavi", a Crna Gora spada u one druge u kojima važe načela "posluj, pa utaji" i "prevari, pa posluj", saopštio je danas Momo Koprivica, potpredsjednik Demokratske Crne Gore.

"Poreski sistem Crne Gore namješten je za ofšor fime iz "Panamskih papira". Svaka ozbiljna analiza ukazaće da poreski sistem Crne Gore daje domaćim tajkunima putokaz za poreska utočišta. U Crnoj Gori, umjesto volje za pravednim i efikasnim poreskim sistemom, dominira imaginacija stranih privatizacionih eksperata i domaćih tajkuna kako da se izbjegne porez i prevari država. Propuštene poreske prihode aktuelna Vlada nadomješta sve većim i novim poreskim opterećenjima građana. Shodno tome, poreski teret pretežno snose siromašna domaćinstva, bez životnih i poslovnih alternativa, a ne oni koji imaju najviše mogućnosti da plaćanjem poreza doprinesu finansiranju države, i ne oni koji imaju najveće koristi od pruženih usluga državnog mehanizma", istakao je Koprivica.

On je dodao da su poreski zakoni Crne Gore "kišobran" za nevjerovatne poreske mahinacije.

"Tako, na primjer, otvaraju prostor da jedno fizičko lice osnuje dvije firme ili da bude vlasnik firme-majke (koju može smjestiti na ofšor destinaciju) i firme-kćerke, a da onda te dvije firme, pod patronatom tog lica, međusobno pozajmljuju sredstva i posluju sa pozajmljenim sredstvima, a ne sa sopstvenim sredstvima. Samo naizgled neracionalno, a zapravo veoma promišljeno. Zašto? Zato što se naknada za korišćenje pozajmljenih sredstava tretira kao poslovni trošak, i odbija od prihoda, čime se umanjuje osnovica poreza na dobit obje firme. Naknade za korišćenje pozajmljenih sredstava, koje se poreski tretiraju kao rashod za firme, na kraju završavaju u džepu njihovog zajedničkog vlasnika, ali mu služe prvenstveno da se dodatno nelegitimno izbjegnu poreske obaveze", kazao je Koprivica.

On tvrdi da je to moguće zato što Crna Gora nema valjana pravila o utanjenoj kapitalizaciji.

"Osim prilike da firme posluju sa pozajmljenim sredstvima, a pozajmljuju sopstvena sredstva radi izbjegavanja poreza, na raspolaganju je mogućnost da se dohodak sklanja u tzv. baznu kompaniju u poreskom raju tako da on ne ulazi u svjetski dohodak našeg rezidenta, odnosno da mu ne pritiče u Crnu Goru, kako bi izbjegao porez, ali i prilika da jedna firma prodaje imovinska dobra i vrši usluge pa na osnovu toga stiče potraživanja koja onda prodaje tj.faktoriše svojoj kontrolisanoj kompaniji u poreskom raju po nižoj cijeni da bi imala navodni gubitak i umanjila poreski teret, i tako redom", objasnio je Koprivica.

Potptredsjednik Demokrata kaže da poreska reforma mora "začepiti kanale" za oticanje enormnih poreskih prihoda put Paname i sličnih destinacija.

"Crna Gora ne smije biti prevarantsko predsoblje poreskih utočišta. U tom smislu, poreska reforma mora obuhvatiti više elemenata. Prvo, donošenje pravila o sprečavanju utanjene kapitalizacije, pojave koja erodira poresku osnovicu. Drugo, donošenje zakonodavstva o kontrolisanoj inostranoj kompaniji (CFC zakonodavstva) u pravcu sprečavanja zloupotreba stranih pravnih lica, i nelegitimnog odlaganja plaćanja crnogorskih poreza sklanjanjem određenih vrsta prihoda u inostranim baznim kompanijama (čiji su vlasnici crnogorski rezidenti ili su pod njihovom kontrolom), koje kao "kišobran za prevare", figuriraju u zemljama poreskog raja. Ovim bi bilo uvedeno direktno oporezivanje crnogorskih obveznika i njihovih pasivnih prihoda od investicija i prihoda koji potiču od aktivnosti sa povezanim kompanijama, umjesto sadašnjeg režima po kojem država treba da čeka (i ne dočeka) raspodjelu od strane kompanija koje zapravo služe za skrivanje dohotka u inostranstvu, odnosno da u oporezivi dohodak svojih rezidenata uključi dobit inostrane kontrolisane kompanije čak iako nije raspodijeljena. Treće, donošenje pravilnika o transfernim cijenama i propisivanje obaveze da se u poreskim bilansima prikažu transferi sa povezanim licima i podnesu studije o transfernim cijenama, uz prijetnju kaznom. Četvrto, podizanje poreskog opterećenja za nerezidente koji dolaze iz jurisdikcija sa povoljnim poreskim tretmanom. Peto, organizaciono i kadrovsko jačanje Poreske uprave i Uprave za sprečavanje pranja novca", kazao je Koprivica.

Koprivica zaključuje da bez korjenite poreske reforme i zakona o ispitivanju porijekla imovine, Crna Gora neće biti zemlja pravde i reda.

Bonus video: