DRI: Troškovima loše upravljamo

Iz budžeta je za sudske sporove, uključujući i radne sporove, od 2012. do prošle godine isplaćen 71 milion eura
55 pregleda 3 komentar(a)
Branislav Radulović, Foto: Arhiva Vijesti
Branislav Radulović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.04.2016. 06:08h

Izdacima za sudske sporove po osnovu radnih odnosa koji se isplaćuju iz budžeta, nije upravljano ekonomično, konstatovala je Državna revizorska institucija (DRI) na bazi sprovedene revizije uspjeha.

DRI je juče objavila novi izvještaj o reviziji izdataka za sudske sporove, a nadležni kolegijum, kojim je rukovodio senator Branislav Radulović, zaključio je da postojeći centralizovani sistem planiranja izdataka za sudske sporove, na osnovu realizovanih rješenja iz prethodnog perioda, ne omogućava realnu projekciju izdataka.

Ukupno je iz budžeta za sudske sprove (uključujući i radne sporove) od 2012. do prošle godine isplaćen 71 milion eura.

DRI je obuhvatila predmete koji su se vodili protiv četiri potrošačke jedinice (Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija), imajući u vidu njihovo učešće u ukupno ostvarenim godišnjim izdacima za sudske sporove i ukupnom broju predmeta po osnovu radnog odnosa koji su se vodili pred zaštitnikom imovinsko pravnih interesa u 2014. godini.

„U cilju poboljšanja ekonomičnosti upravljanja izdacima za sudske sporove po osnovu radnih odnosa neophodno je da Ministarstvo finansija, zaštitnik imovinsko-pravnih interesa i državni organi obuhvaćeni postupkom revizije sprovedu niz aktivnosti. One, između ostalog, se odnose na uspostavljanje evidencija koje će omogućiti bolji sistem kontrole izdataka i izradu analiza na bazi kojih je neophodno sprovoditi korektivne aktivnosti kako bi se ostvario uticaj na uzrok nastanka spora i spriječilo ponavljanje sporova po istom osnovu“, objašnjeno je u izvještaju.

Vrhovna revizija je konstatovala da saradnja između zaštitnika imovinsko-pravnih interesa i državnih organa i javnih službi, koje u skladu sa zakonom zaštitnik zastupa pred sudovima, nije na nivou koji omogućava ekonomično upravljanje izdacima za sudske sporove.

Revizija je pokazala da postojeći sistem evidencija sudskih sporova u državnim organima (koji su bili obuhvaćeni postupkom revizije) nije sveobuhvatan, te da se ne rade detaljne analize koje bi mogle da otkriju uzroke nastanka tih sporova.

Preporučeno je da se obezbijedi knjigovodstvena evidencija izdataka za sudske sprove, da se ti izdaci planiraju na osnovu realnih projekcija, da se blagovremeno informišu tuženi organi, da se sprovode mjere alternativnog rešavanja sporova.

Preporuka je i da se postupa po pravosnažnim odlukama kako bi se izbjeglo neekonomično trošenje novca u prinudnoj naplati, kao i da se u budžetskim jedinicama imenuju osobe koje bi po pitanju sporova sarađivale sa zaštitnikom imovinsko-pravnih sporova...

DRI je dala rok od pola godine da se postupi po preporukama iz izvještaja.

Bonus video: