Crna Gora ima na raspolaganju 270 miliona eura iz IPA fondova

Zvonimir Savić iz Hrvatske objašnjava da je najvažnije u čitavoj priči da država ima sposobnu administraciju koja može da osmisli I iznese sve projekte za koje traži novac
238 pregleda 1 komentar(a)
Seminar Kako do fondova EU, Foto: Vijesti online
Seminar Kako do fondova EU, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 07.04.2016. 17:41h

Novcem iz IPA fondova Evropska unija finansira konkretne projekte, kako bi pomogla nekoj zemlji da u procesu pridruživanja EU izgradi kapacitete neophodne za puno članstvo. Taj budžet projektuje se na period od sedam godina , a visina novca koju će neka zemlja dobiti računa se po glavi stanovnika I razvijenosti . Crna Gora je novac iz predpristupnih fondova počela da koristi 2007, kada je startova IPA za period 2007-2014. Na raspolaganju nam je bilo 235 miliona eura.

“185 miliona od 235 miliona je bilo iskorišćeno i dalje se koristi, jer projekti i dalje traju da bi se zemlja pripremila. Danas stojimo na nekih 93 odsto ugovorenih sredstava iz te finasijske perpsketive i 73 odsto iisplćaenih sredstava. Dakle zaista jedan visok stepen iskorišćenosti sredstava”, kazao je Andrija Pejović, glavni pregovarač sa EU.

Pejović je govorio na seminaru „Kako do fondova EU – Mogućnosti za crnogorske preduzetnike kroz iskustvo Hrvatske“ koji je organizovala biznis akademija Vijesti. Glavni pregovarač kaže da je za Crnu Goru, u okviru IPE 2014 – 2020, izdvojeno preko 270 miliona eura, što je deset odsto više u odnosu na prethodnu cifru.

„Za jednu malu zemlju je to zaista dosta. Kad se gleda na sedam godina to je negdje 40 miliona godišnje, generalno gledajući u iznosima, 40 miliona godišnje nije preveliki novac, posebno ne za EU, ali potrebno je uzeti u obzir da mnoge države kandidati koje su veće od nas imaju po glavi stanovnika mnogo manje novca“, kazao je Pejović.

Zvonimir Savić iz Hrvatske, koji je bio član Radne grupe u pregovaračkom poglavlju 22, objašnjava da je najvažnije u čitavoj priči da država ima sposobnu administraciju koja može da osmisli I iznese sve projekte za koje traži novac. On takodje iznosi podatak da je Hrvatska tokom predpirstupnih pregovora dobijala 150 milona godišnje, a da je ta cifra ulaskom u EU porasla za 25 puta.

”Od jedanput sa nekih 150 milona skačete na preko milajrdu eura godišnje. To je užasan pritisak na državnu adminsitraciju. Užasan. Nova pravila, nove procedure, ne znate koliko je ljudi, morate pirpremiti strateške dokumnete. Morate napisati EK ušta ćete vi troštiti tih miljardu eura godišnje. To je užasan problem za neku državu. Dakle svi traže novac, a kada kažemo ajmo definistai što nama kao državi treba , onda svi junaci nikom ponikoše. ”

Crna Gora treba samo da pogleda šta je Hrvatsaka radila.

“Dakle, sva ta neka iskustva mogu vam dobro doći”, smatra Savić.

Cilj seminara je bio da privrednici u Crnoj Gori saznaju na koji način oni mogu koristiti sredstva iz IPA fondova. Iz vlade objašnjavaju da je novac do sada uglavnom bio predviđen za neprofitne projekte, ali da će u narednoj IPI biti novca i za njih. Tako je planirano da se ulaže u tri oblasti – razvoj privatnog sektora i konkurentnost industrije, ekonomiju zasnovanu na znanju i jačanje kapaciteta u sektoru konkurentosti.

Pogledajte kako je bilo na seminaru Biznis akademije Vijesti o evropskim fondovima >>>

Bonus video: