Đurđić: Slijedi novo okupljanje u Podgorici

Đurđić je naveo da mu je ministarka rada Zorica Kovačević u telefonskom razgovoru obećala da će pokušati da im pomogne, da će razgovarati sa Vladom i Ministarstvom finansija kako bi se riješio problem njihovih potraživanja
75 pregleda 1 komentar(a)
Mljekara Nika, Foto: Svetlana Mandić
Mljekara Nika, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.04.2016. 17:12h

"Problem mljekare “Nika “ izgleda nema kraja, ali poručujem da nećemo niti možemo odustati dok se naša potraživanja u cjelosti ne uplate. Nadležnim institucijama izgleda nije ništa sedam, 10 ili 15 dana, a za nas su to godine. Najavljujem ponovno okupljanje ispred institucija u Podgorici dok se ne riješi naš problem" saopštio je Veljko Đurđić, ovlašćeni predstavnik bivša 72 radnika koji čekaju na isplatu 162 hiljade eura zaostalih zarada, kao i da im se poveže radni staž za pet godina.

Đurđić je naveo da mu je ministarka rada Zorica Kovačević u telefonskom razgovoru obećala da će pokušati da im pomogne, da će razgovarati sa Vladom i Ministarstvom finansija kako bi se riješio problem njihovih potraživanja.

„Za početak je zvala Privredni sud i Ministarstvo poljoprivrede da nam se prepuste pare od prodatih vozila mljekare „Nika“ i to u iznosu od 51.000 eura za radnike iz prvog isplatnog reda. Ali do danas ništa konkretno nemamo. Pare od prodaje vozila trebalo bi da se uplate Vladi CG, Ministarstvu poljoprivrede jer su vozila i dio opreme mljekare „Nika“ teret Ugovora o fiducijarnom prenosu prava svojine na ime obezbjeđenja potraživanja u iznosu od 120.156 eura čime su stekli uslovi status razlučnog povjerioca“, dodao je Đurđić.

Na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede koji je održan 29. marta saopšteno je im, prema njegovim riječima, da ne znaju ni za kakav novac i potraživanja, i prodaju vozila.

„ Mislim da je situacija oko mljekare „Nika“ mnogo zamršena. Ugasiti takvu mljekaru, ugasiti farmu krava na Kapinom Polju, koja je bila u sklopu mljekare i iz koje je svaki dan stizalo po 2.000 litara kvalitetnog mlijeka, to je umjetnost. Za ovo treba neko krivično da odgovara“, istakao je Đurđić.

Mljekara odlikovana na međunarodnim sajmovima i regionu godinu i po već ne radi i propada, a to kako je kazao Đurđić, “nikog ne interesuje i niko glavu ne okreće“.

Stečaj u mljekari “Nika”, u vlasništvu biznismena Aleksandra Božovića koji je u bliskim rođačkim vezama sa premijerom Milom Đukanovićem , uveden u drugoj polovini marta prošle godine, a svih 73 radnika, upućeni su na Biro rada. U avgustu prošle godine je proglašen bankrot.

Da se uključi tužilac Katnić

„Mljekara je dužna više od pet miliona što je smiješno jer da nije ništa prodavala i proizvodila ne bi imala ovoliki dug. Mislim da bi specijalni tužilac Katnić i sudstvo imalo dosta posla oko ove fabrike, jer su ovdje mnoge radnje nejasne.Toliko nas radnika je poslato na Biro rada, toliko kooperanata ostavljeno na milost i nemilost konkurenciji. Mi smo prisiljeni da se borimo za naša potraživanja, jer smo na rubu egzistencije“, naglasio je Veljko Đurđić.

Bonus video: