Montenegro Airlines: Ove godine prevezeno 644.000 putnika, apsolutni rekord u poslovanju

359 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ilustracija, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.12.2018. 16:53h

Montenegro Airlines (MA) je ove godine prevezao 644 hiljade putnika u sve tri kategorije saobraćaja, 13,3 odsto više u odnosu na prošlu godinu, saopštili su predstavnici kompanije i dodali da komercijalni pokazatelji predstavljaju apsolutni rekord u dosadašnjem poslovanju.

Na sjednici Odbora direktora MA, saopšteno je da kompanija ima flotu do šest aviona i 7,54 hiljade letova u redovnom i čarter saobraćaju.

“Prevezeno je 76 hiljada ili 13,3 odsto putnika više, sa avionom više u sezonskom periodu, kao i sa 652 ili deset odsto letova više, sve u odnosu na prošlu godinu”, navodi se u saopštenju.

Montenegro Airlines, statistikaStatistika Montenegro Airlinesa

Pri tome, važno je istaći da prosječna popunjenost putničke kabine za ovu godinu iznosi 70 odsto, da je na istorijskom maksimumu i za dva odsto veća u odnosu na prošlu godinu.

Ostvareni rezultat je 63 hiljade do 88 hiljada putnika bolji u odnosu na rezultate ostvarene za posljednjih pet godina.

“Učešće MA u ukupnom broju prevezenih putnika na crnogorskim aerodromima u ovoj godini iznosi 27 odsto. Procenat učešća MA u porastu ukupnog broja prevezenih putnika na crnogorskim aerodromima u odnosu na prošlu godinu iznosi blizu 28 odsto. Taj rezultat je ostvaren u konkurenciji do 45 redovnih, čarter i niskobudžetnih avio-kompanija”, rekli su iz MA.

Od 57 destinacija sa četiri i više rotacija u toku mjeseca, na koje se letjelo sa aerodroma u Podgorici i Tivtu, nacionalna avio-kompanija je pored konkurencije na svim svojim rutama saobraćala ka 30 destinacija u 15 država, što predstavlja učešće MA od 53 odsto u ukupnom broju destinacija.

“Gotovo na svim tržištima je ostvaren porast u broju prevezenih putnika od šest odsto do 13 odsto. Izuzetak je njemačko tržište, na kojem je prije svega zbog otvaranja linija prema Minhenu i Lajpcigu, ostvaren porast u broju prevezenih putnika od fantastičnih 75 odsto”, navodi se u saopštenju. Kompanija je u ovoj godini prihodovala više od 70 miliona eura. Od toga je 15 miliona eura ostalo u Crnoj Gori kroz uplate ličnih dohodaka, poreza i doprinosa na lična primanja, obaveza prema Aerodromima Crne Gore i plaćanje usluga u privredi van turizma.

“Direktni prihodi crnogorskoj turističkoj i ukupnoj privredi, koji su generisani od putnika MA u toku ove godine, iznose oko 160 miliona eura”, dodaje se u saopštenu.

Izvršni direktor kompanije, Živko Banjević, kazao je da rast svih komercijalnih pokazatelja, uz činjenicu da je došlo i do značajnog porasta prihoda, u potpunosti opravdava sve komercijalne i druge poslovne odluke koje smo donijeli u prethodnom periodu, a prije svega one koje se tiču porasta obima saobraćaja i iznajmljivanja šestog aviona za proteklu ljetnju sezonu.

“Poslovni rezultat je za dva miliona eura bolji u odnosu na prošlu godinu, i pored niza otežavajućih okolnosti od kojih posebno treba istaći enormno visoku cijenu avio-goriva. Bilans uspjeha će takođe biti bolji u odnosu na prošlu godinu. Podsjećanja radi, bilans uspjeha već za prošlu godinu je 2,5 puta bio bolji u odnosu na 2016. godinu”, naveo je Banjević.

Na sjednici je konstatovano da je kompanija od dolaska nove upravljačke i rukovodeće strukture do danas, uz maksimalno angažovanje svih kompanijskih stručnih službi, prevezla više od 1,2 miliona putnika, prihodovala oko 140 miliona eura, od čega je oko 30 miliona eura ostalo u državi po različitim osnovama. Indirektan doprinos crnogorskoj turističkoj i ukupnoj privredi za to vrijeme iznosi između 250 i 300 miliona EUR. To sve opravdava značajnu podršku koju je Vlada pružila MA.

“Uprava i rukovodstvo MA će zajedno sa kompanijskim stručnim službama, uz nove mjere optimizacije, nastaviti sa domaćinskim i posvećenim pristupom poslovanju, a sve u cilju ostvarivanja još boljeg poslovnog rezultata u narednoj godini”, zaključeno je na sjednici.

Bonus video: