Ivanović: Jako je važno da se otvaraju nova radna mjesta, kompletna Vlada je posvećena tome

Vlasnik kompanije, Dragan Brković, kazao je da je projekat peletare, koji je četiri godine čekao zbog zastoja u finansiranju, konačno završen
69 pregleda 7 komentar(a)
Petar Ivanović, vektra Jakić, Foto: Vlada Crne Gore
Petar Ivanović, vektra Jakić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.04.2016. 15:34h

Kompanija „Vektra Jakić“ otvorila je danas pogon za proizvodnju peleta, koji bi u punom kapacitetu trebalo da počne da radi od septembra i ima za cilj otvaranje novih radnih mjesta.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, rekao je da je jako važno da se otvaraju nova radna mjesta jer je kompletna Vlada posvećena tome, kao i povećanju proizvodnje i izvoza.

„Za mene je vrlo važno da se realizuje sve ono što dogovorimo i moje je zadovoljstvo kad god možemo da damo doprinos u oblasti poljoprivrede onome što su ciljevi Vlade“, rekao je Ivanović nakon otvaranja pogona za proizvodnju peleta u kompaniji “Vektra Jakić” u Pljevljima.

On je kazao da je zadovoljan i odličnom saradnjom sa Abu Dabi fondom za razvoj i ambasadorom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Hafsom Al Ulamom.

„Projekat sa Abu Dabi fondom za razvoj vrijedan je 50 miliona dolara, a do sada smo zaključili ugovore u iznosu od 16,5 miliona. Prema tome, ima dovoljno prostora za nove projekte“, naveo je Ivanović.

On je rekao da ih zanimaju projekti koji će dati doprinos razvoju lokalne ekonomije, odnosno zaposlenost, proizvodnja i izvoz.

„To će biti prioriteti, jer oko njih je i koncipiran ovaj projekat“, dodao je Ivanović.

Vlasnik kompanije, Dragan Brković, kazao je da je projekat peletare, koji je četiri godine čekao zbog zastoja u finansiranju, danas konačno završen.

„Vjerujemo da će cijeli sistem 'Vektre Jakić' investiciono biti zaokružen do kraja septembra, uključujući i energetski blok“, kazao je Brković.

On je rekao da se prvi pelet može očekivati ovih dana.

„Njemački eksperti treba za dvije sedmice da dođu da obuče radnike. Primili smo 25 radnika. Nakon toga proizvodnja će se uhodavati, ići ćemo sa kapacitetom od 50 odsto, a od septembra ćemo podići kapacitete na 100 odsto, što je 65 hiljada tona na godišnjem nivou“, objasnio je Brković.

On je rekao da za sada imaju dovoljno čiste sirovine iz proizvodnih kapaciteta.

„Od septembra ćemo tretirati celulozno drvo tako da će cijeli sistem u punom kapacitetu raditi od septembra“, kazao je Brković.

Al Ulama je rekla da je u pet mjeseci drugi put posjetila Crnu Goru i da je veoma zadvoljna, jer je sve što joj je predstavljeno tokom prve posjete, sada realizovano.

„Veoma sam zadovoljna što je Abu Dabi fond za razvoj partner u ovom projektu. Zahvalila bih ministru Ivanoviću, jer je podržao projekat i obezbijedio njegovo finansiranje“, kazala je Al Ulama.

Ona je navela da je posebno obradovalo što su otvorena nova radna mjesta i što se u toj fabrici proizvodi pelet koji je u skladu sa evropskim standardima što znači jedan od boljih u svijetu.

Bonus video: