Hapšenja ih ne ometaju: Radimo po planu

Boljević je ranije najavio početak proizvodnje cigareta u Novom duvanskom najkasnije do 15. aprila
260 pregleda 6 komentar(a)
Iset Boljević, Foto: Savo Prelević
Iset Boljević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.04.2016. 13:48h

Hapšenja Specijalnog tužilaštva u vezi sa Duvanskim kombinatom (DKP) ne utiču na vlasnike Novog duvanskog kombinata, arapsku firmu BMJ Industries FZ LLC koji, kako kaže njihov predstavnik Isat Boljević , nastavljaju da rade po planu.

„Dešavanja od prošle nedjelje nemaju veze sa nama, mi imamo ugovor koji će biti ispoštovan i nastavljamo rad po našem planu”, rekao je Boljević “Vijestima” odgovarajući na pitanje da li strahuje da bi prošlosedmična hapšenja Specijalnog tužilaštva, otvaranje istrage i moguće poništenje ugovora o prodaji imovine DKP-a u stečaju, moglo stvoriti probleme vlasniku Novog duvanskog kombinata jer se u novoj kompaniji nalaze mašine bivšeg preduzeća.

Dio imovine bivšeg DKP-a (mašine) proknjižen je kao imovina države u Novom duvanskom kombinatu. Vladinu odluku o osnivanju Novog duvanskog osporava Udruženje za zaštitu interesa manjinskih akcionara DKP-a pred domaćim sudovima.

Stečajni upravnik DKP-a Veselin Raičević i nekadašnji direktor Zetagradnje Miloš Stojanović uhapšeni su u četvrtak u istrazi Specijalnog tužilaštva o kupoprodaji nešto više od 13 miliona vrijedne imovine DKP-a u stečaju. Oni su saslušani u Specijalnom tužilaštvu, nakon čega im je određeno zadržavanje od 72 sata. Stojanović je, po nalogu sudije za istragu Višeg suda u Podgorici, u subotu pušten na slobodu, a Raičević u nedjelju.

Boljević je ranije najavio početak proizvodnje cigareta u Novom duvanskom najkasnije do 15. aprila.

Novi duvanski kombinat juče je preko Zavoda za zapošljavanja objavio oglase za 87 radnika, za sve pozicije u firmi od izvršnog direktora do vozača.

Vlasnik Novog duvanskog kombinata od početka marta je kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata BMJ Industries FZ LLC, sa kojom su predstavnici Vlade i Opštine Podgorica potpisali ugovore o dokapitalizaciji i upravljanju.

Konkurs za izvršnog direktora i poslovnog sekretara trajaće 15 dana, dok je za preostalih 85 radnih mjesta rok za prijavu jedan dan.

DKP u stečaju imao je oko 110 zaposlenih, ali je 38 uzelo otpremninu a preostali se nadaju zaposlenju u Novom duvanskom.

Svi zaposleni biće angažovani na određeno na šest mjeseci

Prema oglasu svi zaposleni biće angažovani na određeno na šest mjeseci. Za radna mjesta direktora, šefova sektora, tehnologa, inženjera i poslovođa, potrebno je radno iskustvo od šest mjeseci do deset godina.

Kupac Novog duvanskog je preuzeo obavezu da odmah nakon preuzimanja firme pokrene reparaciju mašina i opreme i angažuje najmanje 80 radnika za potrebe proizvodnje na postojećoj lokaciji.

Nakon izgradnje fabrike na novoj lokaciji na Ćemovskom polju, obavezan broj radnika bio bi najmanje 55, dok bi narednih godina angažovao još po 20 na godišnjem nivou.

Kupac se obavezao da realizuje investiciona ulaganja u ukupnom iznosu od 20 miliona eura, a fabriku na novoj lokaciji treba da izgradi u roku od 12 mjeseci.

BMJ Industries FZ LLC, kako je tada saopšteno, je kompanija iz grada Ras Al-Khaimah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a njen direktor Ahmad Ibrahim Hamdan Bkairat ima jordanski pasoš. Boljević je, kako je objavio CIN-CG, godinama preko Hrvatske, kršeći zakon te zemlje, prebacivao novac na strane račune osuđenog švercera cigareta Srećka Kestnera, zbog čega mu je suđeno u toj zemlji. Boljević je potvrdio da je novac nosio Kestneru sa kojim je prijatelj 20 godina. “U Hrvatskoj su mi oduzeli legalan novac, koji sam posjedovao od prodaje lokala u Ulcinju”, rekao je Boljević .

Bonus video: