Baroviću dali 320.000 eura, a dobili 62.769

Eurofond je ove akcije 2009. kupio od firme Comersa, koju je vodio Barović, Heta ih zaplijenila
130 pregleda 0 komentar(a)
Hotel Pine, Foto: Siniša Luković
Hotel Pine, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.04.2016. 06:04h

Akcije HTP Mimoza, koje su juče prodate na aukciji po cijeni od tri eura, prije šest godina su kupljene od firme Comersa koja se vodila na Veselina Barovića po 15,29 eura. Tada je za njih Barović dobio skoro 320 hiljada eura, a juče su prodate za ukupno 62.769 eura.

Akcionari ovog fonda tom transakcijom izgubili su oko 257 hiljada eura.

Umjesto Barovića, sada se kao osnivač Comerse u zvaničnom registru kompanija navodi Goran Ristanović, a kao direktorica firme Snježana Pavićević, koja je ranije bila direktorica u drugim Barovićevim firmama.

Podgorički broker diler, koji kontrolišu ljudi i firme povezane sa Barovićem, tražili su od Montenegroberze prodaju ovog paketa akcija nakon rješenja Privrednog suda i zahtjeva povjerioca Eurofonda- austrijske finansijske kompanije Heta koja je naslijedila potraživanje bivše Hipo Alpe Adria banke kojoj je fond ostao dužan zbog nevraćenog kredita.

“Ne prodajemo mi akcije Mimoze, nego Heta. Kod Hipo Alpe Adria banke je povučen kredit za nabavku mašina za ulcinjsku Solanu Bajo Sekulić i on nije vraćen”, objasnio je juče Boiša Šotra, direktor Euroinvesta, koji već 15 godina upravlja Eurofondom.

Početna cijena akcija Mimoze iz potfelja fonda na oglašenoj aukciji bila je dva eura.

Dug po osnovu ovog kredita i nakon jučerašnje prodaje akcija Mimoze iz potfelja Zatvorenog investicionog fonda (ZIF) Eurofond, izgleda, nije još u potpunosti vraćen.

Za razliku od drugih investicionih fondova kod kojih su vrijedni manjinski paketi dionica u kompanijama nakon transformacije ostali u otvorenom investicionom fondu, to kod Eurofonda nije bio slučaj jer je taj dio imovine ranije kao kolateral bio založen za višemilionske kredite koji su povučeni kod Alpina banke u Lihtenštajnu, ali i kod nekih drugih banaka, među kojima je bila bivša Hipo Alpe Adria banka.

Nesaglasni vlasnici akcija ZIF Eurofond, njih oko 15 odsto, tražili su još u drugog polovini decembra 2014. da im za izlazak iz fonda bude isplaćeno ukupno oko 5,8 miliona eura, ili oko 14 centi po akciji, koliko je iznosio tromjesečni prosjek neto vrijednost jedne akcije. To potraživanje je dospjelo polovinom januara, ali Euroinvest više od dva mjeseca još ne isplaćuje novac.

Gorska sve veći vlasnik

Na Montenegroberzi se juče i na slobodnom tržištu trgovalo akcijama HTP Mimoza. Prodato je ukupno 35.979 akcija za 107.843 eura, po prosječnoj cijeni oko tri eura. Protekle sedmice kompanija Gorska, većinski vlasnik Mimoze povećala je svoj udio dodatno na 86,51 odsto, pa postoji mogućnost da je upravo ta kompanija koju kontroliše beogradski biznismen Đorđije Nicović i juče kupovala akcije.

Bonus video: