ELEKTROPRIVREDA I KHOV I DALJE BEZ DOGOVORA

Još traje spor o podjeli 35 miliona

KHOV nije odobrio Elektroprivredi zahtjev za evidentiranje smanjenja kapitala, bez čega nema ni novca akcionarima
2 komentar(a)
Elektroprivreda, EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Elektroprivreda, EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 04.04.2016. 18:27h

Spor Elektroprivrede (EPCG ) i Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) o isplati 35 miliona eura dobiti iz 2014. godine je još na sudu, saopšteno je “Vijestima” iz EPCG.

Većinski državna energetska kompanija je pokrenula tužbu pred Upravnim sudom protiv KHOV-a zbog toga što je Komisija poništila odluku Skupštine akcionara EPCG o smanjenju osnovnog kapitala i isplati akcionarima 35 miliona eura.

“Nakon eventualne pozitivne presude, EPCG je spremna da ispuni obaveze prema svojim akcionarima”, navedeno je “Vijestima” iz ove kompanije.

Akcionari bi trebalo da dobiju 0,26 eura po akciji. Ovaj spor traje već pola godine, a uskoro bi trebalo da se odlučuje o dobiti iz 2015. godine.

Skupština akcionara EPCG je još u junu prošle godine usvojila odluke o pokriću akumuliranih gubitaka i smanjenju osnovnog kapitala radi pokrića akumuliranog gubitka i isplate akcionarima, što im omogućava da tako stvoreni višak novca od 35 miliona eura podijele akcionarima.

Nakon toga, EPCG je poslala Komisiji za hartije od vrijednosti zahtjev za evidentiranje smanjenja kapitala u registru emitenata, što je preduslov za podjelu novca.

Iz Komisije je u novembru “Vijestima” saopšteno da su na sjednici još u septembru odbacili zahtjev EPCG kao nepotpun. Iz EPCG su “Vijestima” tada kazali da su oni ovu odluku Komisije dobili tek sredinom novembra.

Od ovog iznosa Vlada bi prema broju akcija dobila 19,9 miliona, italijanska kompanija A2A 14,6 miliona, a preostalih oko dvije i po hiljade malih akcionara oko pola miliona eura.

Iako je predstavnik države na Skupštini akcionara EPCG glasao za odluke o smanjenju kapitala i pokriću gubitaka, Vlada je bila protiv dijeljenja novca akcionarima.

Izvršna vlast je smatrala da je potrebnije taj novac usmjeriti za projekte poput gradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja. A2A je insistirala da dobije novac, između ostalog i da bi svojim akcionarima opravdala investiciju u Crnoj Gori, jer je odlukama o brisanju gubitaka EPCG postala profitabilna kompanija koja sada redovno može dijeliti dividendu.

Vlada i A2A i pored višemjesečnih pregovora još nisu postigli dogovor o budućoj saradnji u EPCG. Moguće je i da dođe do raskida kada bi Vlada morala od A2A da otkupi akcije u EPCG.

Država u EPCG ima 57 odsto akcija, italijanski partner A2A 41,7%, a svi ostali oko 1,2 odsto.

Preporučujemo za Vas