Boksiti i KAP zajedno u proteste

Ismet Hodžić, bivši vozač dampera podsjetio je da su njihove kolege iz Boksita, koje su se ranije penzionisale, dobile otpremnine, a da su samo oni ustali uskraćeni za taj novac
161 pregleda 0 komentar(a)
Ismet Hodžić, Nikola Kilibarda, Radivoje Knežević, Foto: Svetlana Mandić
Ismet Hodžić, Nikola Kilibarda, Radivoje Knežević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.04.2016. 14:04h

Bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita, koji su iz tog preduzeća poslednji penzionisani, protestovaće sjutra u 9 časova ispred Ministarstva ekonomije zajedno sa kolegama iz podgoričkog Kombinata aluminijuma zahtijevajući isplatu otpremnina. Riječ je o 127 penzionera, a njihov predstavnik Radivoje Knežević kazao je da su primorani da protestuju jer su se prethodna dva mjeseca uzalud obraćali nadležnim minisistrima, kao i kabinetu predsjednika Vlade Mila Đukanovića.

„Za radnike KAP-a je u Skupštini donesen zakon za otpremnine, ali to sada osporava ministar Kavarić, dok za nas taj zakon nije ni donesen. Čini mi se da su radnici Boksita i KAP-a po prvi put složni kada su u pitanju naša prava. Odlučili smo da protesti traju do ispunjenja zahtjeva”, kazao je Knežević na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima pojedini su u Crnoj Gori, mijenjajući preduzeća, dobijali otpremnine i po tri puta, a oni ne mogu iako je zakon na njihovoj strani.

“Diskriminisani smo i u odnosu na radnike KAP-a, iako je riječ o istom reprolancu, a imali smo i istog vlasnika. Dovoljno smo bili strpljivi i pokušavali da u dogovoru, nudeći argumente nadležnima, ostvarimo ovo svoje zakonsko pravo”, kazao je Knežević.

Ismet Hodžić, bivši vozač dampera podsjetio je da su njihove kolege iz Boksita, koje su se ranije penzionisale, dobile otpremnine, a da su samo oni ustali uskraćeni za taj novac.

“Prema socijalnom programu Boksita otpremnine se kreću od 6-13,3 hiljade eura. Kada se peračuna ono koliko su nam ostali dužni to su otprilike po dva socijlna programa, jer su nam u stečajnoj masi ostale neisplaćene plate, regresi, zimnice, jubilarne nagrade”, kazao je Hodžić i dodao da nema ni riješeno stambeno pitanje.

Nikola Kilibarda, nekadašnji smjenski poslovođa, kazao je da nakon 33 godine provedene u Boksitima, on sa porodicom i dalje živi kao podstanar.

“Kada smo privatizovani Boksiti su dobro poslovali. To što su potom zapali u probleme nijesu krivi radnici, već Rusi, ali i Vlada koja je imala dva predstavnika koji su mogli u svakom trenutku da stave veto na bilo koju odluku Rusa, ali to nijesu uradili. Sada mi treba da ispaštamo zbog svega što je urađeno”, kazao je Kilibarda.

Bonus video: