Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Iniciraće što hitnije rješavanje problema

Predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva, Dragan Ivančević, podsjetio je da sezona počinje kada dođu prve organizovane grupe turista, koje su već stigle, ali i da se tada kasni s poslovima koji se tiču završetka radova na putnoj infrastrukturi, komunalnoj opremljenosti i izgledu destinacije
56 pregleda 1 komentar(a)
Privredna komora, Foto: Privrednakomora.me
Privredna komora, Foto: Privrednakomora.me
Ažurirano: 03.04.2016. 13:54h

Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG) uputiće inicijativu Savjetu za praćenje turističkih sezona, kako bi se na vrijeme riješili problemi koji bi mogli nastati prilikom implementacije Zakona o strancima.

Iz PKCG je saopšteno da su članovi Odbora, na sjednici koja je održana ove sedmice, saopštili sa kojim problemima se susreće turistička privreda prilikom implementacije Zakona o strancima i urgirali da se ne dozvoli da uočeni problemi eskaliraju narednih mjeseci i ugroze turističku sezonu.

Na sjednici je dogovoreno da se Savjetu za praćenje turističkih sezona, koji će 12. aprila imati sastanak, uputi inicijativa za što hitnije rješavanje tih problema.

Članovi Odbora su ocijenili da je prethodna godina bila uspješna za turizam, ali i da su se ponavljali nedostaci iz prethodnog perioda, kao što su nepravilnosti na plažama, nelegalno izdavanje i kvalitet smještaja, prodaja izleta na šetalištima, buka, nelegalan rad ugostiteljskih objekata, neizdavanje fiskalnih računa i loša komunalna i lokalna infrastruktura.

Oni su naveli i da je u Crnoj Gori i dalje veoma izražena sezonalnost, nedostatak smještajnih kapaciteta visokih kategorija i nepovoljna struktura smještaja, gdje dominira individualni.

Predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva, Dragan Ivančević, podsjetio je da sezona počinje kada dođu prve organizovane grupe turista, koje su već stigle, ali i da se tada kasni s poslovima koji se tiču završetka radova na putnoj infrastrukturi, komunalnoj opremljenosti i izgledu destinacije.

On je dodao da se kasni i kada je riječ o završetku građevinskih radova, iako se zna se da turisti i građevinski radnici ne idu zajedno.

"Prema svim pokazateljima, dobro je prodata predsezona, sezona i postsezona, tako da nema sumnje da će posjećenost biti dobra. Na nama je da kvalitetom usluga i izgledom turističke destinacije dokažemo da smo turistička regija koja može sa ozbiljnošću da konkuriše na tržištu", rekao je Ivančević.

On smatra da bi u partnerskoj akciji sa nadležnim organima na državnom i lokalnom nivou trebalo obezbijediti bolju uređenost destinacije za početak uspješne sezone.

Predstavnici turističkih agencija su na sastanku ukazali na problem realizacije izletničkih programa i transfera turista.

Direktor Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić, je odgovarajući na primjedbe koje su se odnosile na ekološke probleme na putevima i neuređenost saobraćajnica, rekla da pored akcije Neka bude čisto, koja se realizuje godinama, namjeravaju da upute dodatni apel Direkciji za saobraćaj.

"Tu ćemo ići sa tačno definisanim lokacijama kako bi se taj otpad uklonio", rekla je Radak Kukavičić.

Članovi Odbora bi trebalo da se u srijedu sastanu sa predstavnika ministarstava rada i socijalnog staranja, unutrašnjih poslova i održivog razvoja i turizma, NTO, Uprave za inspekcijske poslove, Zavoda za zapošljavanje, Monstata, Crnogorskog turističkog udruženje i PKCG, u cilju pripreme za sjednicu Savjeta za praćenje turističkih sezona.

Na sjednici Odbora je ocijenjeno i da bi, shodno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, evropske zemlje, pa i Crna Gora, trebalo da počnu aktivnosti na zaštiti populacije od virusa zika.

"Važno je da se pravovremeno, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, na nivou lokalnih samouprava planiraju i sprovode preventivne dezinsekcijske mjere suzbijanja komaraca", navodi se u saopštenju.

Bonus video: