Šimrak: Vladi nije smetalo da Deripaski dijeli šakom i kapom stotine miliona eura

"Ministarstvo ekonomije i ministar Kavarić nespremnost na primjenu zakona, nalaze za shodno da pravdaju njegovom neusklađenošću sa Socijalnim programom za radnike KAP-a, što je zaista slučaj bez presedana", istakao je Dragan Šimrak, član Predsjedništva SDP
86 pregleda 4 komentar(a)
Dragan Šimrak, Foto: Slavica Kosić
Dragan Šimrak, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 03.04.2016. 11:54h

Najavu Ministarstva ekonomije, da neće ispoštovati zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP i isplatiti otpremnine bivšim penzionisanim radnicima ovog preduzeća smatramo skandaloznom, saopštio je danas Dragan Šimrak, član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP).

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić kazao je 28. marta da Vlada neće isplatiiti otpremnine penzionisanim radnicima KAP–a na osnovu posebnog zakona koji je Skupština usvojila zato što taj akt nije primjenljiv, ali i što su nezvanične informacije da će se tražiti ocjena njegove ustavnosti.

"U kojoj je mjeri skandaloznost ove najave ministarstva govori činjenica, da su sredstva za primjenu ovog zakona, odnosno za isplatu otpremnina, predviđena u Budžetu za 2016. godinu, gdje se eksplicitno navodi da je dio tih sredstava upravo namijenjen bivšim radnicima KAP-a. Ministarstvo ekonomije i ministar Kavarić nespremnost na primjenu zakona, nalaze za shodno da pravdaju njegovom neusklađenošću sa Socijalnim programom za radnike KAP-a, što je zaista slučaj bez presedana", istakao je Šimrak.

Po njegovim riječima, ovo je i svojevrstan doprinos pravnoj nauci u izvedbi ministra Kavarića, koji socijalnom programu daje veću pravnu snagu od zakona i budžeta usvojenih u parlamentu.

"Pa onda, po toj logici i genijalnom pravnom tumačenju Kavarića i njegovog Ministarstva, ako su zakon i budžet suprotni socijalnom programu, ne važi zakon i budžet, već socijalni program. Vladi Crne Gore nije smetalo da njihovom strateškom partneru za KAP Olegu Deripaski dijeli šakom i kapom, i to na stotine miliona eura kroz garancije koje su, kako tvrdi Državna revizorska inistitucija nezakonto date, ali kada u skladu sa zakonima, treba isplatiti otpremninu sopstvenim građanima, tu nastaje problem i izbjegava se primjena zakona", kazao je Šimrak.

SDP, dodaje Šimrak, poziva Kavarića, da prestane da zamajava i pravno zasmijava crnogorsku javnost i izvrši svoju jasnu zakonsku obavezu prema bivšim radnicima KAP-a.

"Ova obaveza je još i veća, jer se radi o preduzeću koje je Vlada, zajedno sa njihovim strateškim partnerom Deripaskom, pogrešnim odlukama uništila, prelivajući stotine milione eura građana Crne Gore u džepove ruskih tajkuna i oligarha", zaključio je Šimrak.

Bonus video: