Za pet dana 143 oglasa za posao: Konkursi traju i po tri dana

U objavljenim oglasima krajem marta traži se i veliki broj asistenata u nastavi koji pomažu djeci sa posebnim potrebama. Tako se od 143 oglasa koliko je ukupno objavljeno za pet dana, čak 82 odnose na pomenuto radno mjesto.
179 pregleda 18 komentar(a)
Zavod za zapošljavanje, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Zavod za zapošljavanje, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 02.04.2016. 17:38h

Od 26. do 31.marta Zavod za zapošljavanje objavio je 143 oglasa za poslove u državnoj administraciji. U njima se traže čak 324 izvršioca za razne poslove - od nastavničkog kadra, preko pripravnika u pojedinim ministarstvima i institucijama, do tehničkog osoblja i stručnih saradnika.

Samo u subotu 26. marta na sajtu Zavoda za zapošljavanje osvanulo je 100 oglasa za 246 novih radnih mjesta, u državnom sektoru, na teret budžeta Crne Gore. Zoran Mikić iz građanskog pokreta URA kaže da ovo nije slučajnost jer smo u izbornoj godini.

"Aktuelna vlast nastavlja sa praksom zloupotreba, zapošljava ljude u već natrpanoj državnoj administraciji i na taj način se vraća njihovoj staroj praksi zloupotreba državnih resursa u političke svrhe. Naš cilj nije da spriječimo zapošljavanje već da ono bude shodno zakonu i da posao dobijaju najbolji a ne podobni kadrovi", kaže Zora Mikić iz Građanskog pokreta URA.

U objavljenim oglasima traži se veliki broj nastavnog kadra, u vaspitno obrazovnim ustanovama širom Crne Gore. U saopštenju dostavljenom TV "Vijesti" iz ministarstva prosvjete tvrde da nije riječ o zloupotrebama već o potrebama obrazovnog sistema.

"Obrazovanje je proces koji se odvija u kontinuitetu i ne može se prekidati jer djeca ne mogu i ne smiju da trpe posljedice odsustva prosvjetnog radnika. Iz tog razloga se u obrazovno - vaspitnim ustanovama zapošljavaju osobe koje rade kao zamjena za nastavnike koji odsustvuju zbog bolesti, roditeljskog odsustva, odlaska u penziju i slično. Dakle, zapošljavanje u obrazovno-vaspitnim ustanovama ne može se dovesti u vezu sa predizbornom kampanjom, pogotovo se ne može govoriti o zloupotrebama jer se obrazovno-vaspitni proces mora realizovati u kontiuitetu shodno propisima, a prije svega u interesu učenika koji su uvijek na prvom mjestu", kazali su iz Ministarstva.

Osim toga što su za pet dana raspisana 143 oglasa za posao u državnoj administraciji, ono što zapada za oko su uslovi koje propisuju. Tako se nerijetko pojavljuje da se za isto radno mjesto traže različita zanimanja, a dok je za neke neophodna provjera radnih sposobnosti, za druge nije. Analizirajući podatke koje smo prikupili došli smo i do podatka da su od 19 oglasa objavljenih 28. marta, dan kasnije bila aktivna samo tri. U članu 39 zakona o državnim službenicima i namještenicima navodi se da javni oglas ne može biti kraći od 15 dana od dana objavljivanja.

"Većina tih oglasa traje samo jedan dan, što je protivno zakonu o državnim službenicima i namještenicima", kazao je Mikić.

Nakon što su u subotu 26.marta osvanula četiri oglasa u kojima Ministarstvo finansija traži 15 pripravnika, uslijedio je niz oglasa u kojima se traže pripravnici u Željezničkoj infrastrukturi Crne Gore, stručni saradnici u centrima za socijalni rad, kao i nastavnici u školama. Iz ministarstva finansija nismo dobili odgovore na pitanja na kojim poslovima bi bili angažovani pripravnici sa srednjom stručnom spremom ili diplomirani politikolog, a interesovalo nas je i koliko je ovaj Vladin resor zaposlio nedavno pripravnika preko projekta stručno osposobljavanje visokoškolaca. Ova zapošljavanja, napominju u URI dešavaju se u trenutku kada se vode završni pregovori vlasti i opozicije o Sporazumu za stvaranje uslova za fer i slobodne izbore, čijim bi potpisivanjem opozicija dobila mogućnost da kontroliše najvažnije resore u Vladi.

"Dakle kada smo došli do kraja pregovora aktulena vlast na neki način narušava povjerenje u dogovor, ali i sam izborni proces", kazao je Mikić.

U objavljenim oglasima krajem marta traži se i veliki broj asistenata u nastavi koji pomažu djeci sa posebnim potrebama. Tako se od 143 oglasa koliko je ukupno objavljeno za pet dana, čak 82 odnose na pomenuto radno mjesto.

"Pojavljuje se veliki broj asistenata u nastavi i to zanimanje se odnosi na djecu sa posebnim potrebama. Država u tim situacijama mora da se odnosi odgovorno prema toj djeci. Nelogično je zašto se ti asistenti zapošljavaju na četiri i po mjeseca, ako je prošlo pola drugog polugodišta“, kaže Mikić.

Za neke asistente u nastavi predviđena je samo srednja stručna sprema, a u nekima se traži visoko obrazovanje. Ipak, iz ministarstva prosvjete poručuju da sve rade u sladu sa propisima.

"Kako se budžet Zavoda za zapošljavanje utvrđuje za kalendarsku godinu, u septembru se raspisuje konkurs za projekat „Asistenti u nastavi“, shodno kojem se asistenti angažuju do kraja prvog polugodišta školske godine, što se poklapa sa krajem kalendarske godine. Zbog toga se čitava procedura za angažovanje asistenata ponavlja s početkom drugog polugodišta, a njihov angažman traje do završetka školske godine. Ministarstvo prosvjete je pripremilo inicijativu za razvijanje kvalifikacije asistent u nastavi čije se usvajanje očekuje uskoro, nakon čega će biti moguće ujednačeno postavljati kriterijume. Do tada su škole uzimale u obzir to što stručni tim na osnovu rješenja o usmjeravanju, IROP-a, rasporeda časova, u saradnji sa nastavnicima i roditeljima, definiše potrebe i obim podrške učeniku koju asistent pruža", kazali su iz Ministarstva.

Osim građanskog pokreta URA povodom velikog broja oglasa za poslove u državnoj administraciji oglasila se i poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak koja je takođe smatra da se radi o zloupotrebi državnih resursa u partijske svrhe. Bošnjak je pomenula i sada već čuvenu iskaz iz afere Snimak kada funkcioner Demokratske partije socijalista Zoran Jelić na partijskom sastanku objašnjava da jedan zaposleni vrijedi četiri glasa. Mi za ovu priču nismo mogli dobiti komentar ni od Jelića, ali ni od njegovih kolega iz poslaničkog kluba. Pravdali su se time da o velikom broju oglasa za posao u državnoj administraciji krajem marta ne znaju ništa.

Bonus video: