"Zakon o obavezama prema radnicima KAP koji su ostvarili pravo na penziju ne može se primijeniti"

Iz Ministarstva ekonomije su saopštili da je socijalni program usvojen u junu 2014. godine, odnosno, mnogo prije zakona
59 pregleda 1 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.04.2016. 14:00h

Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma (KAP), koji su usljed stečaja preduzeća ostvarili pravo na penziju, ne može se primijeniti, jer je u suprotnosti sa socijalnim programom na kojem se zasniva primjena tog pravnog akta.

Iz Ministarstva ekonomije su saopštili da je socijalni program usvojen u junu 2014. godine, odnosno, mnogo prije zakona.

"Stoga je bilo dovoljno vremena da se predlagači zakona upoznaju sa sadržajem programa i predlože pravni akt koji je primjenljiv", kazali su predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da je to i sada moguće, jer predlagači zakona mogu u redovnoj skupštinskoj proceduri da otklone sve nepravilnosti.

"To su i sugerisali predstavnici Ministarstva u ponedjeljak na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su objasnili da osnov za nemogućnost primjene zakona leži u članu 3, gdje se precizira da će se visina pripadajuće otpremnine definisati shodno važećem socijalnom programu koji je sačinjen za radnike KAP-a.

"U važećem socijalnom programu za rješavanje problema viška zaposlenih u KAP-u, Preradi i Kovačnici, eksplicitno stoji da se socijalni program ne odnosi na radnike koji su po bilo kojem osnovu stekli uslov za penziju i koji zasnuju radni odnos kod novih vlasnika KAP-a, Prerade i Kovačnice", kazali su iz Ministarstva.

Zakon se odnosi na 414 radnika KAP, a to pravo traže i još 20 radnika iz pogona Prerade i osam iz Kovačnice.

Bonus video: