Duguju EPCG skoro dva miliona eura

U februaru bilo 18.955 korisnika programa kojima se računi subvencioniraju. Potencijalnih korisnika ima 27 hiljada
2 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 01.04.2016. 09:50h

Vlada je juče odobrila da se do juna produži program subvencioniranja električne energije za dosadašnje kategorije korisnika.

U informaciji o programu subvencioniranja računa za struju podsjeća se da je zaključkom Vlade od 10. jula 2014, odlučeno je da se računi za utrošenu električnu energiju socijalno najugroženijim kategorijama subvencioniraju do maja 2015. i da ministarstva ekonomije, rada i finansija, u saradnji sa Elektroprivredom, razmotre mogućnost iznalaženja fleksibilnijeg modela primjene subvencioniranja. Shodno tome, nastavljeno je subvencioniranje tako da se račun do 60 eura subvencionira 40 odsto, a preko 60 eura 24 eura.

Ukupan dug prema Elektroprivredi po osnovu subvencija za utrošenu električnu energiju zaključno sa februarom ove godine iznosi 1,991,430.26 eura.

"Dosadašnje iskustvo u sprovođenju programa subvencioniranja pokazuje da nije realno očekivati da svi potencijalni korisnici (oko 27.000) budu uključeni u proces subvencioniranja, s obzirom na to da je u februaru 2016. godine taj broj bio 18.955 korisnika”, navedeno je u informaciji.

Vlada je dala saglasnost za zaključenje poravnanja pred Evropskim sudom za ljudska prava u predmetu Centroprom Holding Beograd i 18 drugih, u deset predstavki. Pravni zastupnik Vlade, Valentina Pavličić, ocijenila je da da bi Vlada trebalo da prihvati iznos koji je Sud ponudio za poravnanje, odnosno 28 hiljada eura.

Vlada je predložila skupštini akcionara Marine Bar, da za člana Odbora direktora kompanije, predstavnika državnog kapitala, izabere Miladina Mitrovića. Razriješen je dužnosti člana Upravnog odbora Fonda PIO Željko Burić iz Unije slobodnih sindikata, zbog isteka mandata. Za novog člana imenovan je Miodrag Ivanović.

Vlada je donijela rješenje o prestanku mandata generalne direktorice Direktorata za imovinsko-pravne poslove u Ministarstvu finansija Ani Cerović, na njen zahtjev. Usvojeni su i predlozi zakona o računovodstvu i o reviziji.

Marteksu odobreno da poreski dug plati poslovnim prostorom

Vlada je juče na sjednici odobrila naplatu dijela poreskog potraživanja od 154 hiljade eura imovinom poreskog obveznika Marteks sa Cetinja. Marteks je ponudio poslovno-stambeni prostor na katastarskoj parceli 3434 (zgrada površine 83 kvadrata), a prijestonica Cetinje je predložila kupovinu ove nepokretnosti za potrebe rada Agencije za upravljanje kulturnim dobrom “Istorijsko jezgro Cetinje”.

Poreski dug Marteksa na dan 23. februar iznosi 258.985,41 euro.

Bonus video: