Komerc banka: Mogući problemi u platnom prometu

Preko njemačke banke je obavljan najveći dio platnog prometa sa inostranstvom. Uslugu otkazali zbog malog broja transakcija
232 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 31.03.2016. 18:56h

Njemačka Komerc banka (Commerzbank), preko koje je obavljan najveći dio platnog prometa Crne Gore sa inostranstvom, otkazala je tu uslugu svim crnogorskim bankama, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Prema nezvaničnim informacijama, njemačka banka je sve crnogorske banke pismeno obavijestila o odluci da im zatvori račune. Razlog za to je mali obim platnog prometa sa Crnom Gorom.

“Obim platnog prometa im po novoj politici nije značajan u odnosu na obim dokumentarnih poslova koji Crna Gora ne ostvaruje, za njih, na zadovoljavajućem nivou. Da im Crna Gore bude atraktivna bilo bi potrebno da broj transakcija po dokumentarnim poslovima koji se godišnje ostvaruje, bude na sedmičnom nivou”, objasnio je izvor “Vijesti”.

Posredstvom njemačke banke obavljan je najveći platni promet sa inostranstvom.

“Vijesti” su pitale Centralnu banku (CBCG) zašto je Komerc banka obustavila platni promet, ali detaljniji odgovor vrhovna monetarna institucija nije pružila.

“Poslovna saradnja Centralne banke i drugih crnogorskih banaka sa finansijskim institucijama u inostranstvu predstavlja rezultat poslovne politike i odluke svakog poslovnog subjekta”, kazali su iz CBCG na čijem je čelu guverner Milojica Dakić.

Na globalnom nivou, kako su dodali, postoji veliki broj renomiranih komercijalnih banaka koje su zainteresovane za saradnju sa finansijskim institucijama iz regiona.

“Crnogorske banke mogu uspostaviti poslovnu saradnju sa bilo kojom od njih, ako ispune sve formalne uslove i prepoznaju svoj poslovni interes”, kazali su u vrhovnoj monetarnoj instituciji.

Iz CBCG nije odgovoreno na pitanje koliki je bio obim platnog prometa koji se obavljao posredstvom Komerc banke.

Crna Gora najveći obim platnog prometa ima sa Srbijom. On se i dalje obavlja preko inokorespondentnih (stranih) banaka, gdje je provizija znatno veća, a najčešće treba i više od dva dana da novac legne na račun.

Privrednci dviju država godinama ukazuju na potrebu uspostavljanja direktnog platnog prometa između ove dvije države.

Kako je ranije saopšteno iz Udruženja banaka Crne Gore, poslovne banke nijesu zainteresovane za uspostavljanje direktnog platnog prometa sa Srbijom, koji podrazumijeva višemilionsku uštedu privredi i građanima u odnosu na postojeći sistem plaćanja, preko posredničkih, stranih banaka.

Procjenjuje se da bi se uspostavljanjem direktnog platnog prometa između dvije države moglo uštedjeti preko deset miliona eura godišnje. Platni promet između Crne Gore i Srbije godišnje iznosi više od 700 miliona eura. Spoljno-trgovinska razmjena između dvije države u prošloj godini iznosila je više od 550 miliona eura. Srbija je najveći spoljno-trgovinski partner Crne Gore.

Centralna banka Bosne i Hercegovine, Narodna banka Srbije i CBCG potpisale su 2007. godine Sporazum o kliringu sa ciljem da se omogući brz, efikasniji i jeftiniji platni promet sa inostranstvom.

Galerija

Bonus video: