Smanjili Vladin rasr BDP-a

“Konačnu vrijednost BDP-a za 2015. objavićemo u septembru”, kazala je Radojević, uz napomenu da ona može biti drugačija
210 pregleda 0 komentar(a)
Monstat konferencija, Foto: Luka Zeković
Monstat konferencija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.03.2016. 18:28h

Bruto domaći proizvod u prošloj godini je porastao 3,2 odsto, pokazuju preliminarni podaci koje je juče saopštio Zavod za statistiku - Monstat.

To je znatno manje od očekivane Vladine procjene rasta od 4,3 odsto. Vlada je očekivala da će BDP iznositi 3,66 milijardi eura, a direktorica Monstata Gordana Radojević juče je na konferenciji za novinare kazala da prema njihovim preliminarnim podacima, BDP iznosi 3,59 milijardi eura.

“Konačnu vrijednost BDP-a za 2015. objavićemo u septembru”, kazala je Radojević, uz napomenu da ona može biti drugačija.

Iz Ministarstva finansija je ranije saopšteno da je državni dug na kraju 2015. 2,2 milijarde eura, i da je to 60,1 odsto procijenjenog BDP-a. Sada bi isti iznos duga vrijedio 61,2 odsto novog BDP-a. Ukoliko dug neke države pređe 60 odsto njenog BDP-a, smatra se da je ona visoko zadužena.

Ministarstvo finansija je juče saopštilo da će sačekati konačne rezultate Monstata kako bi realnije sagledali uticaj konačnog obračuna BDP-a na makroekonomske projekcije i da će se tada dobiti pozitivniji rezultati.

Objasnili su da su procjenu realnog rasta BDP-a od 4,3 odsto dali u septembru prošle godine, nakon snažnog rasta prihoda od turizma i očekivanog efekta početka glavnih radova na autoputu, uz planirani prosječan rast ostalih sektora.

“Najnovijim projekcijama koje su dio smjernica budžeta za narednu godinu, Ministarstvo je revidiralo stopu realnog rasta na 3,8 odsto”, naveli su iz Ministarstva, prenosi Mina biznis.

Podaci Monstata, kako su dodali, pokazuju da je smanjenje rasta u četvrtom kvartalu uticalo na manji rast za cijelu godinu i da su pored građevinarstva, podbacili i ostali sektori.

Prema Monstatu, rast BDP-a za posljednji kvartal prošle godine (oktobar-decembar) bio je 1,4 odsto, odnosno znatno sporije nego u prva tri kvartala- tri, 3,7, i u trećem 4,2 odsto. G.K.

Ministarstvo finansija prognoziralo rast ekonomije od 4,3 odsto, Monstat izračunao 3,2. Konačni podaci tek u septembru.

Bonus video: