Nicović stiže do 90 odsto Mimoze

Nicović većinski paket dobio od Vlade za 400.000 uz obavezu da investira 2,5 miliona, što nije uradio. Ugovor nije raskinut
228 pregleda 6 komentar(a)
hotel mimoza, Foto: Siniša Luković
hotel mimoza, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 30.03.2016. 18:10h

Biznismen Đorđije Nicović je preko svojih firmi proteklih dana kupovinom akcija od malih akcionara povećao svoje vlasništvo u Hotelsko-turističkom preduzeću Mimoza u Tivtu.

Akcije su kupovali firma Gorska, fabrika vode iz Kolašina, i kupac skriven iza kastodi računa. U četvrtak prošle sedmice bilo je čak 85 transakcija akcijama Mimoze u istoj minuti. Prodato je 104,7 hiljade akcija po 2,99 eura, za 313,6 hiljada eura. U ponedjeljak su u istoj minuti bile 54 transakcije, sa ukupno 55,5 hiljada akcija po tri eura, za 166,6 hiljada eura.

Preduzeće Gorska je, prema jučerašnjim podacima sa berze u koje još nisu soldirane trgovine od ponedjejka, povećalo svoj udio sa 81,7 na 84,9, a kastodi kupac ima 1,22 odsto. Zajedno sa firmama povezanim sa biznismenom Veselinom Barovićem - Fjord i Eurofond, sada će imati i više od 90 odsto akcija.

Osnivači Gorske, prema registru privrednih subjekata bez navođenja procenta učešća, su fizička lica iz Crne Gore Savo Šćepanović, koji je i direktor, Mileta Bulatović i Mihailo Burić, kao i firma Nicco iz Beograda. Vlasnici firme Nicco su Đorđijeva ćerka Radmila sa 95 odsto i brat Marko sa pet odsto.

Nicović je 2002. godine od Vlade kupio 39 odsto akcija HTP Mimoza za 400 hiljada eura uz obavezu da ulaganjem 2,5 miliona eura dostigne većinski paket akcija od 51 odsto. On nikada nije uložio 2,5 miliona eura u kompanije, a Vlada nije raskinula ugovor. U međuvremenu je kupovinom akcija na berzi došao do sadašnjih 84,9 odsto akcija.

Prošle godine HTP Mimoza je hotel Mimozu prodala za 6,5 miliona eura. Ostali su im hoteli Pine i Kamelija, apartmani Park i kompleks u Župi od 85 hiljada kvadrata.

Mali akcionari su se prošle godine žalili da uprava iz kompanije sistemski izvlači novac, a jedan od primjera bio je što je HTP Mimoza 2009. godine pozajmila 2,2 miliona eura firmi Comersa Veselina Barovića a koje do prošle godine nije vratila.

Montenegro berza je juče objavila poziv Podgoričkog brokera o održavanju aukcije 4. aprila za prodaju 20.923 akcija Mimoze po početnoj cijeni od dva eura.

Lanjski profit šest puta veći od iznosa za koji je kupljena firma

HTP Mimoza ostvarila je prošle godine dobit od 2,4 miliona eura, dok je godinu ranije bila u gubitku od 492 hiljade eura.

Poslovni prihodi bili su 1,4 miliona eura, za 350 hiljada više nego godinu ranije. Rashodi su povećani za oko 170 hiljada na 1,68 miliona. Gubitak iz poslovanja iznosio je 255 hiljada.

Profit je ostvaren zahvaljujući ostalim prihodima dobijenih od prodaje imovine od 4,7 miliona eura. Mimoza je prodata za 6,5 miliona, ali nije sav novac uplaćen tokom prošle godine.

Ostvaren je i “ostali rashod” od 1,6 miliona eura iako je godinu ranije ta stavka iznosila svega osam hiljada eura.

Iznos ovog profita je šest puta veći nego što je Nicović platio većinski paket za cijelu kompaniju 400 hiljada. Ukoliko ova dobit bude dijeljena akcionarima, ona će iznositi oko 70 centi po akciji, a Nicović i njegove povezane firme bi dobile dva miliona eura.

Bonus video: