Vuksanović: UIP izrekla 7,91 milion novčanih kazni

On je kazao da su značajni rezultati u prošloj godini postignuti zahvaljujući praksi zajedničkih kontrola, međusobnoj koordinaciji inspekcijskih organa i dobroj saradnji sa drugim organima na nivou lokalne i državne uprave
0 komentar(a)
euro, novac, Foto: Shutterstock
euro, novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.03.2016. 11:21h

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove obavili su u prošloj godini 123,2 hiljade pregleda, utvrdili 28,88 hiljada nepravilnosti i izrekli 7,91 milion eura novčanih kazni protiv subjekata koji nijesu poštovali propise, saopštio je njen direktor Božidar Vuksanović.

On je kazao da su značajni rezultati u prošloj godini postignuti zahvaljujući praksi zajedničkih kontrola, međusobnoj koordinaciji inspekcijskih organa i dobroj saradnji sa drugim organima na nivou lokalne i državne uprave.

„Od ukupnog broja pregleda, njih 66,95 hiljada se odnosilo na nadzor na unutrašnjem tržištu. Redovnih inspekcijskih pregleda u unutrašnjem nadzoru bilo je 42,73 hiljade, kontrolnih 16,02 hiljade, dok je po inicijativama i zahtjevima realizovano 8,21 hiljada pregleda“, rekao je Vuksanović na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio rezultate rada Uprave u prošloj godini.

Prema njegovim riječima, u unutrašnjem nadzoru utvrđeno je 28,84 hiljade nepravilnosti. S druge strane, u spoljnotrgovnskom prometu realizovano je 56,25 hiljada pregleda i utvrđeno 39 nepravilnosti.

„Za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, inspektori su izrekli 11,18 hiljada mjera ukazivanja i izdali 59,29 hiljada rješenja, od čega u nadzoru u unutrašnjem prometu 11,53 hiljade, a u spoljnotrgovinskom prometu 47,76 hiljada“, precizirao je Vuksanović.

On je naveo da je po osnovu izricanja novčanih kazni protiv subjekata nadzora koji u prošloj godini nijesu poštovali propise, kao i po osnovu nadzora u spoljotrgovinskom prometu, izrečeno ukupno 7,91 milion eura.

„Od toga je 4,9 miliona eura po osnovu izrečenih 15,81 hiljadu prekršajnih naloga, 517,29 hiljada eura po osnovu izrečenih novčanih kazni u prekršajnim postupcima i troškova postupka, i 1,59 hiljada eura po osnovu oduzete protivpravno stečene imovinske koristi, dok je 2,49 miliona eura naplaćeno po osnovu naknade i administrativne takse u spoljnotrgovinskom prometu, po zahtjevima uvoznika odnosno izvoznika“, rekao je Vuksanović.

Nadležnim organima je, kako je dodao, podnešeno 508 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a podnesene su i 202 krivične prijave, od kojih se najviše odnosilo na građenje objekta bez građevinske dozvole, bespravnu sječu šume i povredu službenog pečata.

Vuksanović je naveo i da je Uprava tokom ljetnje turističke sezone obavljala pojačan nadzor u periodu od polovine maja do septembra, koji je sprovodilo 100 inspektora.

„U cilju realizacije aktivnosti iz Programa formiran je Koordinacioni tim Uprave za praćenje turističke sezone i donešen je Dinamički plan aktivnosti za praćenje sezone. Posredstvom Koordinacionog tima organizovane su aktivnosti sedam inspekcija, odnosno Turističke, Tržišne, Inspekcije rada, Zdravstveno-sanitarne, Veterinarske, kao i inspekcija za zaštitu prostora i za morsko ribarstvo“, precizirao je Vuksanović.

Uprava je, kako je rekao, u toku pojačanog nadzora obavila 22,79 hiljade kontrola i utvrdila 12,41 hiljadu nepravilnosti, na osnovu kojih je izrekla 4,7 hiljada mjera ukazivanja i izdala 9,39 hiljada prekršajnih naloga sa novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 3,06 miliona eura.

Uprava je podnijela 69 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i 17 krivičnih prijava i donijela 114 rješenja o pečaćenju objekata i uklonila 144 objekta.

Vuksanović je najavio da će i ove godine Koordinacioni tim pojačano obavljati kontrolu u primorskim gradovima, pri čemu će inspektori kontrolisati plaže, restorane, ugostiteljske objekte, radnu snagu, kao i higijenske uslove koji moraju biti na visokom nivou u restoranima i hotelskim sadržajima.

„Sve je to u cilju stvaranja ambijenta koji će biti adekvatna ponuda na međunarodnom turističkom tržištu. Narednih dana imamo i sastanak sa predstavnicima Poreske uprave (PU) kako bi utvrdili određene smjernice u cilju zajedničkog nastupa, kako bi se izbjegla mogućnost nenadležnosti kada je u pitanju djelovanje inspekcija i PU“, rekao je Vuksanović.

Uprava je u toku prošle godine putem Call centra primila 4,7 hiljada prijava, od kojih je 415 proslijeđeno nadležnim organima na dalje postupanje.

„Uprava je u prošloj godini pripremila Metodologiju analize rizika u obavljanju inspekcijskog nadzora, shodno odredbama Zakona o inspekcijskom nadzoru, s ciljem proaktivnog djelovanja u prevenciji i ranom otkrivanju koruptivnih radnji i drugih djela s obilježjima korupcije“, podsjetio je Vuksanović.

On je kazao i da je Uprava u prošloj godini učestovala, između ostalog, u IPA projektima Infrastruktura kvaliteta i metrologija u Crnoj Gori, Razvoj bezbjednosti hrane i fitosanitarne službe, Pripremne mjere za upravljanje hemikalijama, za zemlje kandidate i potencijalne kandidate i Razvoj održivog korišćenja energije.

„Predstavnici Uprave kroz učešće u radnim grupama čine dio pregovaračkog tima u procesu evropske integracije Crne Gore. Uprava je aktivno uključena u 14 poglavlja, između ostalih, Sloboda kretanja robe, Sloboda kretanja radnika, Pravno osnivanja preduzeća, Javne nabavke i Poljoprivreda i ruralni razvoj“, dodao je Vuksanović.

On je podsjetio da građani mogu, osim putem besplatne linije Call centra, podnijeti prijave i preko Arhive Uprave, mejla prijave@uip.gov.me, web aplikacije Pitaj Upravu, sajta www.budiodgovoran.me, kao i putem Vladinog portala www.euprava.me.

Bonus video: