Bivši radnici KAP-a protestovaće ispred Privrednog suda

Bivši radnici ipak očekuju da će im ministar finansija Radoje Žugić najkasnije do 31. marta isplatiti otpremnine
53 pregleda 2 komentar(a)
Bivši radnici KAP-a
Bivši radnici KAP-a
Ažurirano: 30.03.2016. 08:11h

Predstavnici 420 penzionera Kombinata aluminijuma (KAP), koje predvodi Nikola Raković zatražili su od ministra finansija Radoja Žugića da ispoštuje zakonsku obavezu i isplati im za otpremnine 5,45 miliona eura.

Revoltirani prekjučerašnjom najavom ministra ekonomije Vladimira Kavarića da im otpremnine neće biti isplaćene, već da će se uskoro tražiti ocjena ustavnosti Zakona kojim je utvrđena isplata otpremnina za bivše radnike KAP-a, kao i nepovoljnom presudom za otuđeni novac iz Stambenog fonda, Raković je već za danas u deset sati najavio masovno okupljanje bivših radnika KAP-a ispred zgrade Privrednog suda.

Bivši radnici ipak očekuju da će im ministar finansija najkasnije do 31. marta isplatiti otpremnine.

“Gospodine ministre, moramo se veoma odgovorno odnijeti prema egzistencijama naših porodica i kao što smo najavili ovo pitanje dovesti do kraja na krajnje civilizovan način, poštujući institucije ove države…”, poručili su bivši radnici KAP-a u obraćanju Žugiću. Oni su podsjetili da je zakon proistekao nakon više puta usvojenih skupštinskih zaključaka, a u parlamentu su ga usvojila 44 poslanika.

Predlagač Zakona, poslanik DF-a Janko Vučinić, rekao je “Vijestima” da je Zakon uz amandmane prošao dva skupštinska odbora i dobio većinu potom u Skupštini.

“Poslanik DPS-a Zoran Jelić se zabrinuo odakle će se naći novac za bivše radnike KAP-a, ali tu zabrinutost nije iskazivao kada je premijerovom bratu Acu Đukanoviću isplaćeno više od deset miliona eura na ime izgubljene dobiti u slučaju 'Limenka'. Novac za bivše radnike KAP-a određen je Zakonom o budžetu za ovu godinu”, naveo je Vučinić.

On je poručio penzionerima KAP-a da istraju u namjeri da se ispoštuje njihovo zakonsko pravo za osplatu otpremnine.

“Nepoštovanjem ovog Zakona samo će izazvati revolt bivših radnika i njihovo novo okupljanje pred Skupštinom ili nekom drugom institucijom”, zaključio je Vučinić.

Radnici bili prinuđeni da idu u penziju

Predsjednica Sindikata KAP-a, Sandra Obradović podsjetila je predstavnike izvršne vlasti da su naplaćivali neustavno dodatnu naknadu za gorivo od građana sve dok je sporni zakon bio na snazi, a da u slučaju penzionera KAP-a sad ne žele da sprovedu zakon koji je donešen 16. jula 2015. godine. “U tom Zakonu jasno se navodi da pravo na otpremnine imaju radnici KAP-a kojima otpremnina nije isplaćena u skladu sa socijalnim programom. Otpremnine se moraju isplatiti. Prosto su nebulozne izjave ministra Kavarića da država neće poštovati zakon u očekivanju ocjene ustavnosti tog propisa”, kazala je Obradović. Ona je podsjetila da je nešto više od 400 ljudi bili prinuđeno 2013. da ode u prijevremenu penziju sa umanjenim mjesečnim primanjem, a da je fabrika istovremeno imala benefit zbog smanjenog broja radnika.

Bonus video: