Ministarstvo održivog razvoja i turizma: Provjerite informacije prije davanja saopštenja

Državna studija lokacije "Dio sektora 43 - Luka Budva" za ovo područje je u procesu izrade. Ona će na stručnoj osnovi razmotriti i razraditi viziju razvoja marine i, podrazumijeva se, naći će se i na javnoj raspravi, kada će svi moći da daju svoj sud o njoj
91 pregleda 2 komentar(a)
Budvanska marina, Foto: Vuk Lajović
Budvanska marina, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 29.03.2016. 15:52h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma reagovalo je na tvrdnje potpredsjednice URA i članice Opštinskog odbora Budve Božene Jelušić.

Jelušić je navela da je "Ministarstvo održivog razvoja i turizma vrlo brzo potvrdilo sumnje građana da nije napuštena praksa da investitori finansiraju planove svojih profitnih želja, "a da kasnije to postaju "strateška dokumenta" države"".

Reagovanje Ministarstva održivog razvoja i turizma prenosimo Integralno.

Prostorni plan područja posebne namjene za morsko dobro predvidio je modernizaciju i razvoj marine Budva. Dakle, informacija koja je plasirana u javnost da o navedenom “nema riječi ni u jednom dostupnom dokumentu”, prosto rečeno je - netačna. Osim toga, i u Prostornom planu posebne namjene za obalno područje, koji je pritom još u fazi nacrta, se takođe, pominje marina.

Dalje, s obzirom da je u pitanju zona morskog dobra, koja je obuhvaćena pomenutim planom za morsko dobro, shodno važećoj zakonskoj regulativni, ona se detaljnije razrađuje kroz državne studije lokacije.

U skladu sa navedenim, Državna studija lokacije "Dio sektora 43 - Luka Budva" za ovo područje je u procesu izrade. Ona će na stručnoj osnovi razmotriti i razraditi viziju razvoja marine i, podrazumijeva se, naći će se i na javnoj raspravi, kada će svi moći da daju svoj sud o njoj.

U sklopu izrade ovog dokumenta urađena je Studija ispitivanja akvatorijuma, a rade se i: Studija zaštite kulturnog nasljeđa i Strateška procjena uticaja na životnu sredinu, tako da nam ostaje nejasna i tvrdnja gospođe Jelušić da se planira “bez garancija da se rade studije zaštite”.

Pominje se i potreba sprovođenja anketa u cilju uvažavanja mišljenja građana po pitanju predmetnog plana. Javna rasprava se planira upravo sa tim ciljem, a u skladu sa dobrom praksom i našom namjerom da sva zainteresovana lica daju svoj doprinos izradi plana, obrađivač je sproveo anketu u obuhvatu plana. Ujedno, svaki zainteresovani korisnik prostora može uvijek prema ministarstvu, opštini ili Morskom dobru poslati inicijativu u cilju predlaganja određenih planskih rješenja.

Na kraju, u svom saopštenju smo jasno naveli da Podrška Vlade Crne Gore projektu koji se tiče budvanske marine data je uz preduslov planiranog obezbjeđivanja ekspertize i njene modernizacije. Načelna podrška aktivnostima Stratex i Doguš grupe ima, između ostalog, bazu u činjenici da je riječ o jednim od najvećih američkih investitora u našoj zemlji, te da je D-marin jedan od najznačajnijih međunarodnih lanaca marina u istočnom Mediteranu, tako da su citati koje koristi gospođa Jelušić u svom današnjem obraćanju javnosti vjerovatno uvodni komentar novinara na naše prethodno saopštenje.

Na kraju, obavještavamo vas da je ovo ministarstvo otvoreno za sve sugestije i spremno na konstantno unapređivanje svih dokumenata i planova u svojoj nadležnosti, u situacijama kada za iste struka potvrdi ozbiljnost i konstruktivnost.

Bonus video: