Jelušić: Gvozdenović gazi zakone zbog investitora

Da je zaista postojala namjera transparentnosti i poštovanja donesenih agendi, valjda bi se anketirali građani i privredni subjekti, smatra jelušić
8 komentar(a)
Božena Jelušić, Foto: Savo Prelević
Božena Jelušić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.03.2016. 08:49h

Potpredsjednica URA i članica Opštinskog odbora Budva Božena Jelušić saopštila je da Ministarstvo održivog razvoja i turizma vrlo brzo potvrdio sumnje građana da nije napuštena praksa da investitori finansiraju planove svojih profitnih želja, "a da kasnije to postaju "strateška dokumenta" države".

Integralno prenosimo saopštenje Jelušić:

"Na javni zahtjev Opštinskog odbora URA Budva Ministarstvu održivog razvoja i turizma da objasni gradnju marine u Budvi, to Ministarstvo je vrlo brzo potvrdilo sumnje građana da nije napuštena praksa da investitori finansiraju planove svojih profitnih želja, a da kasnije to postaju „strateška dokumenta“ Države. Kako inače razumjeti izjavu da „Strateks grupa ima punu podršku u projektu razvoja gradske marine“ ako o tome nema riječi ni u jednom dostupnom dokumentu. Ministar Gvozdenović uporište za ovakvo „planiranje“ nalazi u „davanju podstreka daljem razvoju naše zemlje kao visokokvalitetne turističke destinacije“.

Logika planiranja podrazumijeva da se polazi od baznih studija, koje je Vlada debelo platila iz budžeta neizbježnom RZUP-u. Kada se radio Prostorni plan Crne Gore 2007 -2020, urađene su desetine sektorskih studija koje su poslužile za strateška opredjeljenja budućnosti crnogorske države. Nije se taj plan ni počeo realizovati (izuzev Budva-centar), a MORT već donosi novi PPPN za obalno područje i to žestoko selektivan u korist povlašćenih pojedinaca, često suprotan zdravoj logici i struci. Ni u tom planu nema u Budvi „marine sa pet zvjezdica“. Kada se tako resorno ministarstvo odnosi prema dokumentima koje skupo plaća i troši budžetska sredstva, jasno je zašto mu građani ama baš ništa ne vjeruju i zašto je dominantan utisak da se, kad god koji investitor iskrsne, mijenjaju strateški planovi i agende.

Ako prostorno planska dokumentacija, posebno Detaljni urbanistički plan ima snagu Zakona u svojim grafičkim i tekstualnim predlozima onda su sve aktivnosti mimo toga protivzakonite, od bilo koga da dolaze. U postojećim (važećim) prostornim planovima nije predviđena marina veća od sadašnjih gabarita. Bilo kakvi pregovori sa bilo kojim investitorom nijesu u skladu sa Zakonom Crne Gore nego upravo na osnovu zamisli "s prstom na čelu’’. Da je zaista postojala namjera transparentnosti i poštovanja donesenih agendi, valjda bi se anketirali građani i privredni subjekti. Da bi se došlo do strateške odluke da se u Budvi gradi marina, takođe je morala postojati strategija razvoja pomorstva, ribarstva, nautičkog turizma, linijske plovidbe. A bio bi red i da se pitala Barselona za takve planove, ako već Ministarstvo ne pita građane. Takvo planiranje za koje gospodin ministar kaže "da vidimo pa da onda kritikujemo", imali smo već priliku da vidimo prošlog ljeta, kada je Javnom preduzeću Morsko dobro kao kukavičije jaje poturena Državna studija lokacije 43 i 44, i kada je prof. Ralević, očigledno još uvijek omiljeni saradnik, planirao solitere na Slovenskoj plaži i vještačka ostrva sa laičkim maštarijama.

Sada su volšebno nestale te DSL, ali su pripremljene neke druge, a sadašnji partneri građanima cinično saopštavaju da će ih pustiti da vezuju barke u njihovoj vjekovnoj luci.

Uostalom, zašto bi i taksisti, koje Strateks grupa namjerava da „izbaci“, bili problem, ili je svako zapošljavanje/samozapošljavanje lokalnog stanovništva zabranjeno, a dozvoljene su isključivo ideje i zamisli investitora? Niko nikad ne bi ni pomislio da oduzme Veneciji njene gondolijere i promijeni potpuno režim života uz more. Opravdano je zapitati se kakvu Državu na ovaj način gradimo i čije interese zastupamo. Samo MORT ima dvadesetak sektora, a isto ministarstvo je najsrećnije kad raspoređuje kioske i šankove u zoni morskog dobra i projektujete vašare duž crnogorske obale. Tu se vidi sva strategija turizma, koja se svaki čas mijenja prema željama i zamislima investitora. Sva je prilika da je ovdje riječ o teškom prekršaju. Tajno se planira, bez anketa i znanja građana, bez garancije da se rade studije zaštite.

Konkretno, ni u PPPNzaOB nema strategije zaštite kulturne baštine, a morala se raditi uporedo sa ovim dokumentom. Onda se okače planovi na sajt, uz izvjesnost da im narod neće ni pristupiti. Zato se u istom trenutku u planu PPPNzaOP na Solani planiraju hoteli i istovremeno isti MORT Solanu kandiduje za Bijenale u Veneciji kao biodiverzitet i za Evropu značajno stanište ptica. Zbog svega toga Vam, gospodine ministre, ništa ne vjerujemo, i nastojaćemo svim demokratskim sredstvima da razobličimo način na koji „strateški planirate“ budućnost ove zemlje.Božena Jelušić."

Bonus video: