Britanci bi da grade solarnu farmu u Ulcinju

„Vidjeli smo da ima par solarnih panela na kućama, ali da to nije isplativo za stanovnike jer dobija se malo električne energije, a troškovi su veliki i povraćaj je tek za sedam do deset godina“
240 pregleda 13 komentar(a)
Solarna energija, Foto: Solon.com
Solarna energija, Foto: Solon.com
Ažurirano: 28.03.2016. 18:44h

Crnogorska kompanija Metamorphosis MNE, čiji su vlasnici Britanci Sajmon Sarsfild (Simon Sarsfield) i Roj Stivens (Roy Stevens), zainteresovana je da pravi solarne farme na Crnogorskom primorju, a prvu bi mogli pokrenuti već u oktobru u Ulcinju.

Sarsfild i Stivens za „Vijesti“ kažu da su vidjeli da ima dosta sunca u Crnoj Gori, ali da se to ne eksploatiše na pravi način i zato su odlučili da osnuju kompaniju u Crnoj Gori koja nudi kompletne usluge razvoja projekta solarnih farmi od samog početka do operativnosti.

„Vidjeli smo da ima par solarnih panela na kućama, ali da to nije isplativo za stanovnike jer dobija se malo električne energije, a troškovi su veliki i povraćaj je tek za sedam do deset godina“, rekao je Stivens.

Kako je kazao, pošto su uradili istraživanje sad mogu da izađu u javnost i kažu da su spremni za biznis sa električnom energijom u Crnoj Gori.

„Želimo da promovišemo i razvijemo obnovljive izvore energije, doprinesemo borbi protiv klimatskih promjena i osiguramo nasljeđe za buduće generacije“, naveo je Stivens.

On i Sarsfild su došli na ideju da prave solarne farme na zemlji od pet hektara gdje će proizvoditi električnu energiju koju će prodavati Elektroprivredi. Solarne panele će nabavljati iz inostranstva.

Prvo će, kako kažu, početi sa jednom farmom od jednog megavata i ako bude sve išlo kako treba, dobiju dozvole, pokrenuće više farmi narednih godina.

Žele da prva farma bude u Ulcinju jer je to područje sa najviše sunčanih sati i ako sve bude po planu, pokrenuće je već u oktobru, jer imaju dosta prijatelja iz Velike Britanije koji su zainteresovani za finansiranje.

Kako su objasnili, farma u Ulcinju biće pilot projekat i u zavisnosti od uspjeha tog projekta, završiće početni program u Crnoj Gori i kasnije se proširiti na zemlje zapadnog Balkana.

„Velike su mogućnosti za obnovljive izvore u cijelom regionu. Želimo nešto slično da razvijemo i u Bosni i Hercegovini, Srbiji...“, naveo je Sarsfild.

Prema njegovim riječima, veliki je broj izazova, ali ovaj biznis može Crnu Goru dovesti na vodeću poziciju na zapadnom Balkanu.

Jedan od izazova, kako kaže, je dobijanje licenci od nadležnih organa, koje još nijesu tražili jer su još u pripremnoj fazi, treba da kompletiraju sajt, biznis plan...

„Dobijanje svih tih papira može biti komplikovano, ali ništa nje nemoguće u Crnoj Gori“, rekao je Sarsfild.

Sarsfild i Stivens smatraju da će njihova kompanija donijeti Crnoj Gori korist na više načina, obezbijediće radna mjesta, obuku u ovoj oblasti koja se razvija, energiju bez ugljenika, ulaganja u infrastrukturu i sredstvo za povećanje energetske sigurnosti Crne Gore.

"Energetska sigurnost je važna za rast ekonomije. Solarna energija će doprinijeti diverzifikaciji energetskog portfelja i pomoći da se smanji rizik od fluktuacija energetskih zaliha", kažu iz kompanije.

Kako navode, imaju iskustva kada su razvojni projekti u zemlji u pitanju, razumiju izazov i kompleksnost dobijanja dozvola, rada na razvojno ograničenim tržištima i izazove ekonomije u brzom nastajanju.

Argument za razvoj obnovljivih izvora solarne energije na području Crne Gore i zapadnog Balkana je, smatraju u kompaniji Metamorphosis, ubjedljiv. Čak i sa niskim troškovima nafte, troškovi fotonaponskih sistema za proizvodnju električne energije dostigli su paritet s konvencionalnim metodama fosilnih goriva, kao što su nafta ili ugalj.

„Finansijski povrat na početni ulog je veoma privlačan i pravi je trenutak“, poručuju iz kompanije.

Sjedište preduzeća Metamorphosis MNE je u Kumboru jer su Stivens i Sarsfild uključeni u projekat Portonovi, azerbejdžanske kompanije Azmont investments.

Metamorphosis MNE nudi investicione prilike pojedincima i fondovima i kako navode njeni predstavnici, razvoj svakog megavata biće kanalisana investicija unutar pojedinačnog društva sa ograničenom odgovornošću, čiji će vlasnik biti pojedinac ili grupa investitora, koji će imati 70 odsto udjela.

Svaka od ovih kompanija sklopiće sporazum o razvoju i upravljanju sa firmom Metamorphosis koja će zadržati 30 odsto udjela.

Prvo sa ekolozima, pa sa Vladom

Predstavnici kompanije imali su sastanke sa predstavnicima nekoliko nevladinih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine. Imali su sastanke, između ostalog i sa predstavnicim Green Home i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), i od njih su dobili podršku.

„Želimo da osiguramo podršku od njih prije nego što počnemo zvanične razgovore sa Vladom“, kažu predstavnici kompanije koji su imali početne razgovore u Ministarstvu ekonomije.

Oni očekuju uskoro nove razgovore u Ministarstvu ekonomiju gdje će dobiti odgovore na sva pitanja u vezi sa projektom solarnih farmi.

Bonus video: