Kavarić: Nema otpremnina za penzionisane radnike KAP–a

Poslanici su razmotrili primjenu zakona koji je usvojen u julu prošle godine, a koji predviđa da se za oko 450 bivših radnika radnika KAP–a koji su penzionisani zbog stečaja fabrike obezbijede otpremnine. Za tu namjenu potrebno je oko 5,4 miliona
69 pregleda 6 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma Podgorica, Foto: Luka Zeković
KAP, Kombinat aluminijuma Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.03.2016. 17:22h

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić kazao je da Vlada neće isplatiiti otpremnine penzionisanim radnicima KAP–a na osnovu posebnog zakona koji je Skupština usvojila zato što taj akt nije primjenljiv, ali i što su nezvanične informacije da će se tražiti ocjena njegove ustavnosti.

"Zakon je poziv na sporazumu o socijalnom programu u kome piše da nema otpremnina ako se uzmu penzije. Uz to, prema nezvaničnim informacijama, tražiće se ocjena ustavnosti zakona. Ako bude pokrenuta, sačekaće se sa isplatom", kazao je Kavarić danas na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet.

Poslanici su razmotrili primjenu zakona koji je usvojen u julu prošle godine, a koji predviđa da se za oko 450 bivših radnika radnika KAP–a koji su penzionisani zbog stečaja fabrike obezbijede otpremnine. Za tu namjenu potrebno je oko 5,4 miliona.

Predsjednik odbora Aleksandar Damjanović (SNP) smatra da je neprihvatljiva priča o ocjeni ustavnosti, jer kada bi se taj princip primjenjivao nekoliko stotina zakona se ne bi primjenjivalo.

"To ne može biti izgovor da se zakon ne primjenjuje. Napravio bi se problem i ako bi se zakon mijenjao. Smatram da treba naći način da se novac isplati do kraja ovog kvartala kako se ne bi čekala jesen da se isplata vrši pred izbore. To bi imalo političke implikacije", kazao je Damjanović.

Nezavisni poslanik Damir Šehović rekao je da se zakoni koje usvaja parlamet moraju poštovati, ali da se mora voditi računa o tome kakvi se zakoni usvajaju.

Lider SNP–a Srđan Milić kazao je da Vlada mora poštovati Skupštinu.

"Radnici i Vlada su dogovorili socijalni program i on se ovim zakonom izvrgava. Zakon je usvojen zbog sticanja jeftinih političkih poena", istakao je Zoran Jelić (DPS).

Poslanici su razmotrili primjenu Zakona o investicionim fondovima. Analiza primjene tog akta, koji je uradila Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV), pokazala je da su društva za upravljanje za deset godina od masovne vaučerske privatizacije iz fodova “isisisala” oko 100 miliona eura.

"Složiću se sa premijerom Milom Đukanovićem koji je kazao da su društva za upravljanje izrodila nešto što nema odgovoran odnos prema ekonomskim interesima države. Da li je kriv zakon ili loša primjena ili oboje", kazao je nezavisni poslanik Mladen Bojanić.

Na to pitanje nije dobio odgovor od predsjednika KHOV Zoran Đikanovića. Damjanović je ostao uskraćen za odgovor od Đikanovića šta odbor može da uradi za Komisiju kada je riječ o izmjenama zakona.

"Pošto je Vlada odustala od izmjena u ovoj godini da li je neophodno Komisiji da neko drugi predloži izmjene zakona” pitao je Damjanović.

Svi korisnici kredita u francima moraju imati isti tretman

Odbor je zaključio da zajedno sa Centralnom bankom (CBCG), Bankarskim ombudsmanom i Ministarstvo finasija treba da se pronađe model da se Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure primijeni na kredite koje je Hipo Alpe Adria banka (HAAB) prenijela na faktoring kompaniju Heta.

"Podaci su da je 280 kredita prenešeno na Hetu i to se smatra diskriminacijom. Volio bih da dobijem odgovor na pitanje da li će se Zakon na sve primijeniti", kazao je Bankarski ombudsman Halil Kalač.

Damjanović je kazao da je članom jedan jasno definisnao da se zakon odnosi na sve kredite, dok je Šehović rekao da podržava Kalača.

“Ako neko ima interes da se primijeni zakon onda je to CBCG. Treba precizirati njene nadležnosti jer ona ne može vršiti nadzor nad faktoring kompanijom Heta", rekao je direktor sektora za kontrolu banaka u CBCG Darko Bulatović.

"Svi korisnici kredita treba da imaju isti tretman i naći ćemo taj model", rekao je Damjanović.

HAAB je do polovine ovog mjeseca sa klijentima zaključila 306 aneksa ugovora o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, od ukupno 350 ponuda koje je prihvatila, pokazuju podaci CBCG. Odobr je razmotrio primjenu zakona.

Ukida li se poreska policija

Pomoćnik direktora Poreske uprave za sektor poreske policije Miodrag Martinović uputio je pismo Damjanoviću u kome ga je obavijestio o tome da je ministar finasija odlučio da ukine taj sektor.

"Kako bi otklonili sumnje da se radi o nekom nezadovoljstvu zbog njegovog izbora na sjednici krajem aprila koja će biti posvećena skupštinskih zaključcima iz izvještaja Državne revizorske institucije i o kontrolnom saslušanju u vezi sa tim, razmotrićemo i ovo pitanje. Podsjetiću da smo imali priču o poreskoj policije kada su razmatrane posljednji put izmjene zakona o poreskoj administraciji. U tom zakonu imamo definiciju da poslove istražnih radnji vrši ovlašćeni pripadnik PU i on je taj poreski policajac. Treba da vidimo da li je dovoljan zakonski okvir da se ova procedura do kraja sprovede", kazao je Damjanović.

Bonus video: