Švajcarska firma se ponovo žalila

„Vijesti” saznaju da su Švajcarci sad prigovorili na desetak navoda iz tenderske dokumentacije, a glavna zamjerka koja je bila aktuelna i na prošlogodišnjem tenderu, odnosi se na favorizovanje bodovanja ukupnog broja referenci kompanije koja je isporučivala sporohodni motor (manje od 700 obrtaja u minuti)
116 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2016. 20:45h

Švajcarska kompanija Bartolet uložila je žalbu na tendersku dokumentaciju Direkcije javnih radova zbog čega juče opet nijesu otvorene ponude dostavljene na tender za izgradnju šestosjede žičare K8 u Kolašinu sa uslugama projektovanja akumulacionog jezera.

Ponude, kako je prethodno najavljeno, trebalo je da budu otvorene juče u 11 sati.

Predsjednik Komisije DJR za otvaranje i vrednovanje ponuda Rešad Nuhodžić nije odgovarao na pozive “Vijesti”.

Žalilac je jedna od tri najveće svjetske kompanije u prozvodnji modernih žičara i bila je učesnik prošlogodišnjeg poništenog tendera. Na poništenom tenderu Bartolet je poslao ponudu vrijednu 9,12 miliona eura koja je bila skuplja od neispravne ponude kompanije Dopelmajer (8,29 miliona eura).

„Vijesti” saznaju da su Švajcarci sad prigovorili na desetak navoda iz tenderske dokumentacije, a glavna zamjerka koja je bila aktuelna i na prošlogodišnjem tenderu, odnosi se na favorizovanje bodovanja ukupnog broja referenci kompanije koja je isporučivala sporohodni motor (manje od 700 obrtaja u minuti).

Zbog broja referenci i atipičnog rješenja za motor i na drugom tenderu Direkcije samo dvije najveće svjetske kompanije, Dopelmajer i Lajtner, imaju najveće šanse da dobiju posao čak i sa ponudama za više od milion eura skupljim u odnosu na Bartolet ili bilo koju drugu svjetsku firmu, od kojih je većina u startu eleminisana.

Kompanija Lajtner, prema nezvaničnim informacijama „Vijesti”, ima najveći broj referenci i isporučenih motora koji su traženi crnogorskim tenderom. Ova kompanija nije učestvovala na prošlogodišnjem tenderu.

Iz Direkcije su prošle godine objasnili da im je cilj “da se dobije najmodernija oprema po najvećim svjetskim standardima, kao i da se dobije kompanija sa najboljim referencama koja bi, osim ugradnje kvalitetne tehnologije, u periodu eksploatacije obezbjeđivala kvalitetan servis”.

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki uvažila je u decembru žalbu Bartoleta na odluku Direkcije da poništi prvi tender za izvođenje radova na izgradnji šestosjede žičare K8, ali je komisija tender, ipak, na kraju, poništila po službenoj dužnosti.

Imajući u vidu da je Ministarstvo održivog razvoja, odnosno Direkcija javnih radova, kao naručilac, u postupku ove nabavke počinilo bitne povrede Zakona o javnim nabavkama i pravila opšteg upravnog postupka, švajcarskoj kompaniji su morali da nadoknade troškove žalbenog postupka od 8.000 eura, ali i troškove advokata koji je bio angažovan za sastavljanje žalbe, u iznosu od 6.426 eura.

Ponovljeni tender, nakon propalog prošlogodišnjeg, objavljen je posljednjeg dana decembra prošle godine, i na njemu je promijenjen projektni zadatak u odnosu na prošlogodišnji tender. Tek nedavno, poslije dva i po mjeseca, Direkcija i Ministarstvo održivog razvoja i turizma opet mijenjaju projektni zadatak za ovaj posao koji je procijenjen na 9,5 miliona eura.

Do nove promjene tenderske dokumentacije dolazi nakon odlaska dugogodišnjeg direktora DJR Žarka Živkovića, kojeg je odlukom Vlade na toj funkciji zamijenio dosadašnji direktor Pošte Milan Martinović.

Galerija

Bonus video: