Rudnik uglja: Podaci MANS-a netačni i neutemeljeni

U toj kompaniji su kao "netačne, neodgovorne i proizvoljne" ocijenili tvrdnje MANS-a oko obaveze ulaganja 8,8 miliona eura u rekultivaciju kopova „Potrlica“ i „Cementara“ i oko navodnog izbjegavanja te obaveze kroz dogovaranje sa EPCG oko deponije pepela i šljake“
1 komentar(a)
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 25.03.2016. 16:40h

Rudnik uglja(RU) tokom 2015 ni jednog trenutka nije izvodio radove na eksploataciji uglja na lokalitetu Potrlica bez saglasnosti i odobrenja Ministarstva ekonomije, tvrde u najvećoj pljevaljskoj kompaniji.

Reagujući na saopštenje MANS-a, objavljenog 21. marta pod naslovom „Vadili ugalj bez dozvole i zaradili 13,5 miliona“, iz Rudnika saopštavaju da ta NVO po ko zna koji put iznosi netačne i neutemeljene podatke o njihovom radu.

"Ministarstvo ekonomije je 18. marta 2015. izdalo rješenje (br.07-674/2) o produženju roka za izvođenje radova po Dopunskom rudarskom projektu eksploatacije uglja P.K. „Potrlica“ za period 2010-2014, kojim je rok produžen do 30. juna 2015, jer je tokom aprila 2015. najavljen završetak Dopunskog rudarskog projekta eksploatacije uglja na P.K.“Potrlica“ za period 2015-2019. Kako su nakon završetka DRP eksploatacije uglja na P.K. „Potrlica“ za period 2015-2019. godina, uslijedili revizija projekta, kao i pribavljanje neophodnih odobrenja i saglasnosti, RUP se 24.juna 2015. obratio Ministarstvu ekonomije za novo produženje roka izvođenja radova, što je i učinjeno izdavanjem rješenja 25. juna 2015. godine (br.07-1577/3) kojim je produžen rok izvođenja radova do 30.septembra 2015, a u samom rješenju Ministarstva navodi se da je Dopunski rudarski projekat eksploatacije uglja na P.K. „Potrlica“ za period 2015. - 2019. godina u međuvremenu revidovan i izdata je revizorna klauzula", navodi se u reagovanju Rudnika.

U kompaniji tvrde da je na osnovu revidovanog Dopunskog projekta izrađen je Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu eksploatacije uglja na P.K. "Potrlica", sa sistemom prečišćavanja voda, , za koji je organizovana javna rasprava 29. juna 2015.

"Imajući u vidu propisane rokove za pribavljanje neophodnih mjišljenja, odobrenja i saglasnosti po Dopunskom rudarskom projektu, Ministrastvo je izdalo pomenuto rješenje. Osamnaestog septembra 2015, Ministarstvo ekonomije izdalo je i rješenje (br.07-533/5) o odobravanju izvođenja radova po Dopunskom rudarskom projektu eksploatacije uglja na P.K.“Potrlica“ za period 2015-2019, a u prilogu dokumentacije, pored ostalog, Rudnik je priložio i rješenje Agencije za životnu sredinu (br. UPI-1021/12 od 07.08.2015.) kojim se daje saglasnost na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za eksploataciju uglja. Iz svega navedenog, sasvim je jasno da je RUP posjedovao sva neophodna odobrenja i saglasnosti za izvođenje radova, a da sve informacije koje se iznose poslednjih mjeseci o našoj kompaniji isključivo su usmjerene na pogrešno interpretiranje činjenica kako bi određene lobističke strukture u Crnoj Gori i van nje, ugrozile realizaciju projekta izgradnje II Bloka TE "Pljevlja", navodi se u reagovanju Rudnika.

U toj kompaniji su kao "netačne, neodgovorne i proizvoljne" ocijenili tvrdnje MANS-a oko obaveze ulaganja 8,8 miliona eura u rekultivaciju kopova „Potrlica“ i „Cementara“ i oko navodnog izbjegavanja te obaveze kroz dogovaranje sa EPCG oko deponije pepela i šljake“.

"Kada su u pitanju druge krivične prijave koje MANS neumorno i neargumentovano piše, nanoseći štetu ugledu Kompanije i odgovornih osoba u njoj, učeći Rudnik, a evo sada i Tužilaštvo, kako i šta treba da rade, skrećemo pažnju MANS-u da više nećemo tolerisati proizvoljne i zlonamjerne komentare, da ćemo protestvovati kod njihovih sponzora, a u krajnjem odgovoriti kontratužbama za nanošenje štete ugledu kompanije i odgovornih osoba. RU će kroz razvojne programe i planirane aktivnosti nastaviti svoje poslovanje kao društveno odgovorna kompanija, ali i kao potpora u realizaciji onog što predstavlja osnovni uslov za poboljšanje stanja životne sredine u Pljevljima, a to su izgradnja drugog bloka TE „Pljevlja“ i toplifikaciji grada", navodi se na kraju reagovanja Rudnika uglja.

Bonus video: