Marković: Povećati podršku poljoprivrednicima

“Neophodno je i osmisliti jasnu razvojnu viziju, a ključne stvari su održivo korišćenje raspoloživog poljoprivrednog zemljišta i briga o selu u najširem smislu"
1 komentar(a)
Milan Marković, Foto: Privatna arhiva
Milan Marković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 25.03.2016. 13:23h

Podrška poljoprivrednim proizvođačima mora biti makar četiri puta veća, ocijenjeno je iz Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA).

Koordinator za poljoprivredu u URA, Milan Marković, rekao je da se poljoprivreda ne može podržavati sa desetak miliona eura, koliko to sada iznosi.

“Ta podrška mora da bude makar četiri puta veća, makar 20 miliona direktne podrške svake godine poljoprivrednicima i makar još 20 miliona za sveobuhvatni program ruralnog razvoja”, naveo je Marković u saopštenju.

On je rekao da je poljoprivreda od suštinske važnosti za cjelokupni razvoj crnogorskog društva.

“Ona je to bila u prošlosti, ona je to sada, a još važnija će biti u budućnosti. U skladu sa tim moramo se odnositi prema zahtjevima tog sektora”, smatra Marković.

Prema njegovim riječima, treba poznavati realno stanje u poljoprivredi kako bi se prevazilazili brojni naslijeđeni problem, kao što su usitnjeni sektor, izažena depopulacija sela, nepovoljna starosna struktura i niz drugih poteškoća.

“Neophodno je i osmisliti jasnu razvojnu viziju, a ključne stvari su održivo korišćenje raspoloživog poljoprivrednog zemljišta i briga o selu u najširem smislu”, kazao je Marković.

On je rekao da se ti prioriteti mogu postići odgovornim odnosom države.

“Ne možemo mi čitav teret tranzicije i ovoga što sad imamo potpuno prebaciti na poljoprivredu”, zaključio je Marković.

Bonus video: