Izmjenama Zakona o strancima ambijent značajno poboljšan

“Izmjenama Zakona su ujedno uvažene najbitnije preporuke date u pozicionom dokumentu koji su na inicijativu SSICG pripremila poslovna udruženja u Crnoj Gori i to Unija poslodavaca (UPCG), AmCham, Montenegro biznis alijansa (MBA) i Savjet stranih investitora”
57 pregleda 0 komentar(a)
Amcham stranci, Foto: Amcham.me
Amcham stranci, Foto: Amcham.me
Ažurirano: 25.03.2016. 13:23h

Poslovni ambijent u Crnoj Gori je značajno poboljšan i liberalizovan usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o strancima, koji je stupio na snagu sredinom marta, ocijenili su predstavnici Savjeta stranih investitora (SSICG) i Američke privredne komore (AmCham).

Sa aspekta radnog angažmana stranaca, najvažnija novina se, kako se saopšteno, sastoji u tome što se zapošljavanje stranaca više ne uslovljava dokazom da na evidenciji nema nezaposlenih osoba koja ispunjavanju uslove za zasnivanje radnog odnosa ili da su te osobe odbile zaposlenje.

“Tim izmjenama Zakona su ujedno uvažene najbitnije preporuke date u pozicionom dokumentu koji su na inicijativu SSICG pripremila poslovna udruženja u Crnoj Gori i to Unija poslodavaca (UPCG), AmCham, Montenegro biznis alijansa (MBA) i Savjet stranih investitora”, navodi se u zajedničkom saopštenju SSICG i AmChama-a.

Pozicioni dokument je, kako se podsjeća, u oktobru prošle godine predstavljen na sjednici Savjeta za unaprijeđenje poslovnog ambijenta, regulatornih i strukturnih reformi na kojoj su predstavnici poslovnih udruženja potpisnika tog dokumenta dobili priliku da dodatno elaboriraju predloge izmjena Zakona o strancima.

“SSICG i AmCham će nastaviti da rade na poboljšanju uslova za poslovanje kroz saradnju sa drugim poslovnim udruženjima i nadležnim državnim institucijama dijeleći ekspertska iskustva koja su rezultat praktične primjene propisa kompanija članica”, navodi se u saopštenju.

Zakon o strancima će i u budućnosti predstavljati značajan pokazatelj poslovnog ambijenta u Crnoj Gori pri čemu će SSICG pored preporuka iz pozicionog dokumenta nastaviti da zastupa i preporuke iz takozvane Bijele knjige koja predstavlja izvještaj Savjeta stranih investitora o investicionoj klimi u zemlji sa stavovima resornih institucija u vezi sa preporukama datim kroz izvještaj.

AmCham će se, kako se zaključuje, pitanjem Zakona o strancima i opšte regulativom iz oblasti rada baviti i u Izvještaju o poslovnom ambijentu za ovu godinu, koji predstavlja pregled stavova privatnog sektora o lakoći poslovanja u Crnoj Gori.

Bonus video: