Muž nadzire, a supruga radi elaborat

Vuksanović je u konzorcijumu za nadzor nad izgradnjom autoputa, a firma njegove supruge radi ekološki elaborat
745 pregleda 17 komentar(a)
kamp Jabuka, Foto: Zoran Đurić
kamp Jabuka, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.03.2016. 07:16h

Za izradu elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu postrojenja za prečišćavanja otpadnih voda, u okviru projekta izgradnje prioritetne dionice autoputa, kineski CRBC angažovao je firmu Medix, čiji je osnivač i izvršni direktor Ljiljana Vuksanović. Njen suprug Darko Vuksanović radi u konzorcijumu Ingerop-Geodata koji je Vlada izabrala za poslove nadzora nad izgradnjom autoputa.

Prema dokumentaciji u koju “Vijesti” imaju uvid, CRBC je angažovao Medix za izradu Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na katastarskim parcelama br. 434/1, 434/2, 530 i 531 KO Lopate, Glavni grad Podgorica.

Da li u ovom slučaju ima elemenata sukoba interesa “Vijestima” iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću i Ministarstva pomorstva i saobraćaja, kojim rukovodi Ivan Brajović nije odgovoreno. Pitanje kako profesor Metalurško-tehničkog fakulteta Darko Vuksanović može da radi u konzorcijumu Ingerop-Geodata, a istovremeno firma njegove supruge radi elaborate o procjeni uticaja za životnu sredinu u okviru projekta autoputa “Vijesti” su izvršnoj vlasti uputile prije devet dana.

Firma Medix je registrovana u avgustu 2002. godine za za inženjerske djelatnosti i tehničko savjetovanje. Do avgusta 2013. godine Vuksanović je imao 50 odsto udjela, nakon čega je svoja prava prenio na suprugu.

Vuksanović je za “Vijesti” kazao da u njegovom slučaju nema elemenata konflikta interesa.

"Tačno je da sam angažovan u konzorcijumu Ingerop-Geodata na poslovima nadzora nad izgradnjom dionice autoputa Smokovac-Uvač-Matesevo. U tom konzorcijumu sam angažovan kao pomoćnik inženjera za zaštitu životne sredine. Ne smatram da ima elemenata konflikta interesa, jer sam prije skoro tri godine svoj udio vlasništva u firmi Medix prenio na suprugu", kazao je Vuksanović.

On je dodao da je to uradio 1. avgusta 2013. kada je postao dekan Metalurško-tehnološkog fakulteta.

"To sam tada uradio isključivo zbog mogućnosti konflikta interesa. U mojoj prijavi Komisiji za konflikt interesa naveden je i Ugovor o prenosu vlasnistva (Ugovor br. 1/838/2013 od 23.08.2013. godine). Potvrdu za ovo je moguće provjeriti i u registru Privrednog suda gdje je jedini vlasnik moja supruga. Želim da naglasim da sam zbog angažmana u pomenutom konzorcijumu napustio i funkciju dekana Metalurško-tehnološkog fakulteta, upravo da taj moj angažman ne bi bio u konfliktu interesa, jer sam imao zvaničnu funkciju”, rekao je Vuksanović.

Firma Medix se, kako kaže, i ranije bavila istom djelatnošću, tako da on ni u kom slučaju sa pozicije nekoga ko obavlja nadzor nije mogao, a ni htio, uticati na njen angažman kod CRBC-a.

"Pretpostavljam da su na anganžman kod CRBC-a isključivo uticale reference firme", istakao je Vuksanović.

Ne objavljuju koliko su novca dobile domaće kompanije

Brajović je nedavno saopštio da su na projektu izgradnje autoputa angažovane oko 54 domaće kompanije. Ministarstvo je do sada objavilo spisak 20 kompanija koje su angažovane na glavnim radovima.

Među njima su Medix, Bemaks, Čelebić, Cijevna komerc,Hidrokop, Geotehnika, Gratom L, Ramel, Beton Montenegro... Nije poznato koliko su te kompanije dobile novca u ovom projektu.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović nedavno je za “Vijesti” kazao da je u okviru parlamentarnog dijaloga između vlasti i opozicije trebalo da se pregovara o mogućnosti da opozicija na adekvatan način ima pristup u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva kako bi se onemogućio eventualni pokušaj da se projekat autoputa koristi u izborne svrhe.

"To je bilo potrebno imajući u vidu da veliki broj privatnih kompanija, a među njima i nekih prepoznatih kao veoma bliske vlastima, koje su bez tendera uvedene u posao od koga će imati velike koristi, a zauzvrat bi zahvalnost iskazale finansiranjem te iste vlasti na jesenjim izborima”, kazao je Damjanović.

CRBC je, osim podizvođača, angažovala i druge domaće firme u svojstvu dobavljača.

Bonus video: