Bivši radnici i kooperanti mljekare “Nika” žele da razgovaraju sa Ivanovićem

Stečaj u “Niku”, na zahtjev vlasnika mljekare Aleksandra Božovića, uveden je u martu prošle godine, a u avgustu je proglašen bankrot
67 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2016. 11:54h

Bivši radnici nikšićke mljekare “Nika” i kooperanti uputili su zahtjev ministru poljoprivrede i ruralnog razvoja Petru Ivanoviću da ih 29. marta primi na razgovor kako bi zajedničkim naporima našli rješenje za njihove probleme. Radnici, njih 70, traže isplatu zaostalih plata i povezivanje radnog staža, dok kooperanti, kojih je takođe oko 70, zahtjevaju isplatu duga u iznosu od blizu 250 hiljada eura. Radnicima, koji su od marta prošle godine na Birou rada, na račun neisplaćenih zarada duguje se preko 160 hiljada eura, dok je dug za doprinose, za pet godina i dva mjeseca, oko 798 hiljada.

“Ukoliko nas ministar ne primi, ili se ne nađe rješenje za naše zahtjeve, dogovorili smo se da protestujemo ispred Ministarstva poljoprivrede, a u krajnjem slučaju sa nama će protestovati i naše porodice koje su dovedene na rub egzistencije. Mi više nemamo šta da ćekamo”, kazao je Veljko Đurić kome se duguju 24 zarade.

Stečaj u “Niku”, na zahtjev vlasnika mljekare Aleksandra Božovića, uveden je u martu prošle godine, a u avgustu je proglašen bankrot. Odbor povjerilaca mljekare, čija imovina je procijenjena na 4,8 miliona eura, prihvatio je potraživanja u iznosu od 5,1 milion, dok je 236.000 eura osporio.

Mljekari su tokom prošle godine više puta protestovali, u aprilu krenuli sa danonoćnim protestima u krugu fabrike, okupljali se ispred zgrade Opštine Nikšić, išli i do Podgprice, ali sve je bilo bezuspješno. Kooperanti su isporuku mlijeka obustavili 5 .oktobra 2014, a mjesec kasnije je prekinuta proizvodnja.

Novi oglas za prodaju mljekare, šesti po redu, raspisan je 8.marta po ukupnoj početnoj cijeni od 2,03 miliona eura, što je za skoro 2,8 miliona niža cijena od prvog oglasa. Ponude zainteresovani mogu dostavljati Privrednom sudu do 6. aprila, a iste će biti otvorene dan kasnije.

Božović je Mljekaru Nika kupio iz ranijeg stečaja 2005. godine, a sredstva za kupovinu od 600 hiljada eura je obezbijedio iz kredita.

Galerija

Bonus video: