Zaključeno 306 aneksa ugovora

HAAB je pripremio i dostavio korisnicima kredita 482 ponude za zaključenje aneksa ugovora, od kojih je prihvaćeno 350
70 pregleda 0 komentar(a)
CBCG, Foto: Zoran Đurić
CBCG, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.03.2016. 19:34h

Hipo Alpe Adria banka (HAAB) zaključila je do polovine ovog mjeseca sa klijentima 306 aneksa ugovora o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, od ukupno 350 ponuda koje je prihvatila, pokazuju podaci Centralne banke.

Ti podaci sadržani su u informaciji o nadzoru nad sprovođenjem Zakona o konverziji koju je Centralna banka (CBCG) dostavila skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet. Informaciju bi Odbor trebalo da razmatra u ponedjeljak.

Prema informaciji CBCG, u koju “Vijesti” imaju uvid, Hipo Alpe Adria banka je pripremila i dostavila korisnicima kredita 482 ponude za zaključenje aneksa kojim će se definisati konverzija, odnosno reprogram duga, od kojih je prihvaćeno 350.

“U ovu kategoriju kredita za koje nije zaključen ugovor o konverziji, prema informacijama HAAB, preovladavaju krediti kod kojih su u ranijem periodu postojala veća kašnjenja u otplati, kao i krediti za koje je prije stupanja na snagu Zakona o koverziji pokrenut postupak prinudne naplate. Na osnovu ovog trenda se može pretpostaviti da će jedan broj korisnika kredita, a naročito korisnici koji su već prihvatili ponudu banke, u narednom periodu pristupiti zaključivanju odgovarajućeg aneksa”, konstatovala je CBCG u informaciji.

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet je početkom decembru prošle godine razmatrao izvještaj o nadzoru nad sprovođenjem Zakona o konverziji i njegovu dopunu krajem tog mjeseca.

CBCG je u prvom izvještaju ukazala da se problemi u primjeni Zakona odnose na tretman kredita koji su zatvoreni prije vremena i na kredite koji su ustupljeni faktoring kompaniji Heta.

Zbog toga je jedna od opcija bila da se izmijeni Zakon, ali su predlagač zakona Demokratski front i Centar za zaštitu potrošača (koji zastupa građane u sudskom sporu sa HAAB zbog tih kredita) zahtijevali da se Zakon ne mijenja. Njihov stav je da je Zakon jasno napisan i da se odnosi na sve kredite.

Prema podacima iz decembarskog izvještaja CBCG, do stupanja na snagu Zakona banka je ukupno zaključila 762 ugovora o kreditima u švajcarskim francima koji su vrijedni 129,9 miliona eura.

Konstatovano je da se ukupno 482 kreditne partije nalaze u kreditnom portfoliju banke, dok je 129 ustupljeno drugim pravnim licima (faktoring kompanijama) za dalju naplatu.

Nepravilnosti u aneksima otklonjene, nadzor se nastavlja

Posljednje informacije koje su bile dostupne poslanicima su da je CBCG sredinom decembra dala rok banci od osam dana da otkloni nepravilnosti koje su sadržane u aneksima.

Najviše je bilo sporno to što je banka u aneksima navela da “ako nakon stupanja na snagu aneksa, Ustavni sud donese odluku da Zakon u cjelini ili djelimično nije u skladu sa Ustavom, korisnik kredita je dužan da vrati banci sve beneficije stečene po osnovu tog Aneksa ili uopšte na osnovu Zakona“. HAAB je po nalogu CBCG nepravilnosti uklonio, što je vrhovna monetarna institucija u postupku naknadne kontrole utvrdila da je ispoštovano.

“CBCG je 4. februara donio zaključak da je HAAB otklonio nepravilnosti utvrđene u postupku nadzora nad sprovođenjem Zakona. I nakon donošenja tog zaključka i dalje se nastavlja nadzor u vezi sa zaključivanjem tih ugovora”, navodi CBCG u informaciji.

Bonus video: