Potrebna veća američka podrška

Vlasnik Strateks grupe se sastao sa senatorima i kongresmenima koji su, kako kaže, zadovoljni njegovim ulaganjima u Crnoj Gori
131 pregleda 0 komentar(a)
Emilfarb, Foto: STRATEX
Emilfarb, Foto: STRATEX
Ažurirano: 23.03.2016. 18:59h

Crna Gora ima ogroman potencijal da postane prvoklasna destinacija za ulaganja, ocijenio je predsjednik Strateks grupe,Nil Emilfarb.

On je u intervjuu za Glas Amerike kazao da ne vidi da u Crnoj Gori postoje politički rizici, već samo uobičajni poslovni.

"Crna Gora je mlada zemlja, u kojoj postoji veliki broj prilika za ulaganje, jer je riječ o destinaciji u usponu. Kao što se, na primjer, Kuba sada otvara i pruža velike prilike za investitore, isti slučaj je sa Crnom Gorom", rekao je Emilfarb.

On se u Vašingtonu sastao sa senatorima i kongresmenima da bi, kako kaže, promovisao Crnu Goru. Emilfarb se sastao sa kongresmenom iz Ohaja i predsjednikom parlamentarne skupštine NATO-a, Majklom Tarnerom, kongresmenom iz Masačusetsa, Setom Moltonom, senatorkom Dženi Šahin iz Nju Hempšira i senatorom Krisom Marfijem iz Konektikata. Pored toga, Emilfarb se zajedno sa ambasadorkom SAD-a u Crnoj Gori, Margaret En Ueharom sastao sa direktorom Kancelarije za južnu i centralnu Evropu u Stejt dipartmentu, Tomasom Jazgerdijem. Emilfarb se, takođe, sastao i sa Lois Frankel, kongresmenkom sa Floride iz Komiteta za spoljnje poslove i zahvalio joj na nedavnoj donaciji slike Dukley European Art Community.

Iz Strateksa je saopšteno da su sastanci sa senatorima Šahin i Marfi bili od posebnog značaja za Crnu Goru s obzirom na to da je ustavnim procesom SAD propisano da Senat mora odobriti međunarodne ugovore tako da će uskoro glasati i za konačan pristanak SAD u vezi sa pristupanjem Crne Gore NATO-u.

"Američki zakonodavci su zadovoljni zbog mojih investicija u Crnoj Gori. Uložili smo mnogo u Crnu Goru i potrebna nam je veća američka podrška, više investicija, turista. Ako američki senatori i kongresmeni pokažu interesovanje za Crnu Goru, to bi bio podsticaj za Amerikance i američke i druge investitore da dođu u tu zemlju, što bi povećalo interesovanje za nju. Crna Gora postaje poznata i uskoro će, nadam se, postati članica NATO-a”, kazao je Emilfarb.

On je savjetovao crnogorske vlasti da investitorima nude gotove projekte, u koje može odmah da se ulaže, umjesto “čekanja od dvije ili tri godine da se riješe svi eventualni problemi”.

Strateks grupa počela je da posluje u Crnoj Gori 2006. godine, uglavnom ulažući u nekretnine, od kojih je najpoznatije ekskluzivno turističko naselje Dukley Gardens gdje će, kako je najavio Emilfarb, od oktobra početi da se gradi hotel sa pet zvjezdica.

Emilfarba, kako navodi, u oktobru očekuje i proširenje i modernizacija marine u Budvi, u saradnji sa turskom Doguš grupom. Emilfarb se nada da će grad 2018. godine, dobiti prvoklasnu destinaciju.

On najavljuje da će u novoj marini biti mjesta i za lokalne ribare.

“Postojao je određeni otpor ribara, ne zato što smo htjeli da ih izbacimo, već zato što nijesu razumjeli šta planiramo da uradimo. Pravi ribari, a ne taksi čamci, ostaće u marini, u suštini besplatno, tako da ne planiramo da izbacimo ribarske čamce”, kazao je Emilfarb.

On je dodao da Strateks grupa planira da za par godina preuzme kontrolu nad Budvanskom rivijerom, gdje trenutno ima udio od 30 odsto.

“Budvanska rivijera je takođe vlasnik Svetog Stefana, koji Vlada želi da zadrži u svom vlasništvu. Ideja je da se privatizuje Vladin udio i podijeli kompanija. Vlada bi zadržala Sveti Stefan, a mi bi mogli da preuzmemo kontrolu nad ostatkom“, rekao je Emilfarb.

Kompanija želi da gradi hotele i na lokacijama u Kotoru, a nada se i da će za nekoliko godina početi projekte u Kolašinu koji će, kako smatra, biti velika destinacija zbog izgradnje autoputa.

Bonus video: