Privremeni objekti pod posebnom lupom

Iz Udruženja ugostitelja traže da se porez na hranu smanji sa 19 na 7 procenata
0 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 21.03.2016. 19:45h

Poreska uprava namjerava da tokom predstojeće sezone intenzivno radi na suzbijanju sive ekonomije u Budvi, a inspektori će posebnu pažnju da posvete privremenim objektima.

To je saopšteno na zajedničkom sastanku kome su prisustvovali direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša sa pomoćnicima i predstavnici Udruženja ugostitelja Budve sa predsjednikom Vidom Markićevićem.

“Iz Poreske uprave su naglasili da neće biti selektivnog kontrolisanja i da će prioritet kontrole, na šta smo posebno skrenuli pažnju, biti privremene lokacije i štandovi koji rade samo tokom turističke sezone. Nakon ljeta iznesu novac iz države i prijave minamalan porez i samim tim postaju nelojalna konkurencija ugostiteljima. Takođe su naglasili da su otvoreni za saradnju u rješavanju nagomilanih poreskih dugovajna”, saopšteno je nakon sastanka.

Iz Udruženja ugostitelja skrenuli su pažnju na probleme sa kojima se sreću ugostitelji, posebno zbog poreske stope od 19 odsto na hranu.

“Takva stopa je neprihvatljiva i neodrživa u savremenom poslovanju. Iako Poreska uprava nije adresa za regulisanje poreske stope dobili smo uvjerenja da će dati svoje pozitivno mišljenje na našu inicijativu za smanjenje poreske stope od 7 odsto na hranu. Skrenuli smo pažnju da su studije pokazale da bi smanjenje poreske stope nakon prve godine uvođenja dovelo do povećanja prihoda od poreza i skoro iskorijenilo sivu zonu ekonomije”.

Budvanski ugostitelji su predložili da bi inspektori trebalo da prave zapisnike i kada tokom kontrole nije ustanovljeno da je ugostitelj napravio prekršaj.

“Na taj način bismo dobili mnogo zanimljiviju statistiku od one kada se bilježe samo prekršaji. Svjedoci smo da ogroman broj ugostitelja u potpunosti poštuje zakon, zato kao odgovorni privrednici tražimo olakšice od države. Ako se nastavi sa ovako velikim nametima, naše poslovanje je sve teže održivo...”.

Bonus video: