Projektni zadatak opet promijenjen

U izmjenama nema izjave o nezavisnosti i mogućem konfliktu interesa novog direktora DJR
235 pregleda 1 komentar(a)
Žičara Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Žičara Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 19.03.2016. 20:35h

Direkcija javnih radova (DJR) objavila je nove izmjene tenderske dokumentacije u postupku izbora ponuđača za izgradnju šestosjede žičare K8, Kolašin 1600 u opštini Kolašin sa uslugama projektovanja akumulacionog jezera. Otvaranje ponuda zakazali su, poslije više prekida postupka, za 24. mart u 11 sati.

Ponovljeni tender, nakon propalog prošlogodišnjeg, objavljen je posljednjeg dana decembra prošle godine, i na njemu je promijenjen projektni zadatak u odnosu na prethodni tender. Tek sad, poslije dva i po mjeseca, DJR i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, koji su naručioci ovog tendera, opet mijenjaju projektni zadatak za posao čija je procijenjena vrijednost čak 9,5 miliona eura.

Do nove promjene tenderske dokumentacije dolazi nakon odlaska dugogodišnjeg direktora DJR Žarka Živkovića, kojeg je odlukom Vlade zamijenio na toj funkciji dosadašnji direktor Pošte Milan Martinović.

U novim izmjenama i dopunama tenderske dokumentacije, koje su objavljene na veb sajtu Uprave za javne nabavke, međutim, nema izjave o nezavisnosti i mogućem konfliktu interesa novog direktora DJR Martinovića, a što je praksa za odgovorne rukovodioce koji bi trebalo da potpišu ugovor poslije okončanja postupka javnog nadmetanja.

Dopunjeno je i nedavno pojašnjenje koje je potpisao predsjednik Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda Rešad Nuhodžić. U skladu sa Zakonom o radu sada su precizirali da glavni inženjer i odgovorni inženjeri, na ovom tenderu, ne mogu biti zaposleni kod ponuđača kroz ugovor o dopunskom radu, što je Nuhodžiću prethodno promaklo da pojasni.

Novim izmjenama eliminisana je kao uslov jedna licenca koja je zahtijevana na osnovu stručnog mišljenja Inženjerske komore. O neophodnosti te licence izjasnio se nadležni organ koji se bavi pitanjem koje licence pokrivaju pojedine faze projektovanja i izvođenja radova.

Za razliku od prethodnih izmjena i pojašnjenja, posljednje promjene tenderske dokumentacije potpisali su svi članovi Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda. To su pored Nuhodžića, Đorđina Lovrić, Vojislav Roganović, Veljko Vrbica, Ana Jovanović, Šefko Kurpejović, Velibor Goranović, Milica Bakić i Žaklina Kostić.

Podnošenjem žalbe firma Energo invest group je prigovorila ranije što ostali članovi Komisije ne potpisuju izmjene i dopune dokumentacije, ali Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki tu žalbu nije razmatrala jer žalilac nije uplatio naknadu od 8.000 eura za vođenje žalbenog postupka.

U Komisiji za otvaranje ponuda nema mašinskog inženjera

Sastav Komisije za otvaranje u vrednovanje, izgleda, nije u skladu sa podzakonskim aktima. Pravilnikom o bližim kriterijumima za obrazovanje Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda je definisano u članu 4 (stav 2) da ako predmet nabavke obuhvata više različitih oblasti, u Komisiju se mora imenovati najmanje jedan stručnjak iz svake od tih oblasti koji ispunjava određene uslove. Predmet ove javne nabavke obuhvata više različitih oblasti od kojih su najzastupljeniji mašinski radovi na izgradnji žičare koji su definisani tenderskom dokumentacijom, kao i Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata o čemu se i nadležni organ Inženjerska komora izjasnio da je neophodno posjedovanje licence za izvođenje radova na mašinskim instalacijama uređajima i postojenjima. Uvidom u sastav Komisije može se konstatovati da nijedan član nije diplomirani mašinski inženjer. Prošle godine su na propalom tenderu ponude poslale dvije renomirane svjetske kompanije u ovoj oblasti Dopelmajer iz Austrije i švajcarski Bartolet, ali su prema ocjeni naručioca obje bile neispravne.

Bonus video: