Razmjena poljoprivrednih proizvoda 19,9 odsto manja

Ivanović je saopštio i da je ukupna razmjena drveta i proizvodi od drveta u januaru iznosila 1,9 miliona eura, što je 15,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Ukupan uvoz tih proizvoda u januaru je smanjen 3,7 odsto, dok je izvoz povećan 90 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 121,8 odsto
0 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Mpr.gov.me
Petar Ivanović, Foto: Mpr.gov.me
Ažurirano: 19.03.2016. 13:58h

Ukupna razmjena poljoprivrednih proizvoda u januaru je iznosila 23 miliona eura i bila je 19,9 odsto manja nego u istom periodu prošle godine, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

"Ukupan uvoz poljoprivrednih proizvoda u januaru je u odnosu na isti period prošle godine smanjen 17,7 odsto, a izvoz 35,6 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 11,2 odsto“, rekao je Ivanović na konferenciji za novinare.

On je kazao da je najveći rast izvoza zabilježen kod proizvoda na bazi žitarica 386,25 odsto, mesa 31,02 odsto, piva 22,37 odsto i eteričnih ulja 2,04 odsto. Smanjen je izvoz povrća 89,83 odsto, proizvoda od kakaa 80,99 odsto, duvana i proizvoda od duvana 68,94 odsto, vina 56,74 odsto, proizvoda mlinske industrije 46,65 odsto i prerađevina od mesa 32,32 odsto.

"Uočljiv je pad uvoza kafe i čaja 83,96 odsto, kokošijih jaja 57,82 odsto, prerađevina od ribe 50,87 odsto, vina 40,39 odsto, mineralne i gazirane vode 26,13 odsto, pića i alkohola 24,94 odsto, mesa 21,77 odsto, prerađevina od mesa 20,79 odsto, povrća 8,62 odsto, mlijeka i mliječnih proizvoda 6,05 odsto, živih životinja 2,87 odsto i šećera i proizvoda od šećera 1,45 odsto“, naveo je Ivanović.

On je dodao da je povećan uvoz vode 68,45 odsto, piva 7,88 odsto, duvana i proizvoda od duvana 5,9 odsto i proizvoda na bazi žitarica 4,13 odsto.

Ivanović je saopštio i da je ukupna razmjena drveta i proizvodi od drveta u januaru iznosila 1,9 miliona eura, što je 15,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Ukupan uvoz tih proizvoda u januaru je smanjen 3,7 odsto, dok je izvoz povećan 90 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 121,8 odsto.

Prema njegovim riječima, ukupan uvoz poljoprivrednih proizvoda u prošloj godini smanjen je u odnosu na 2014. godinu 18,8 miliona eura, odnosno 3,9 odsto. Učešće poljoprivrednih proizvoda u ukupnom izvozu iznosilo je 18,7 odsto, a u uvozu 25,2 odsto.

Ivanović je naveo da je ukupna vrijednost uvoza poljoprivrednih proizvoda koji nijesu namijenjeni ljudskoj ishrani u prošloj godini iznosila 61,8 miliona eura, od čega se najveći dio odnosio na žive životinje, 23,5 miliona eura, otpatke i ostatke prehrambene industrije, 17,9 miliona eura i duvan i proizvode od duvana, 12 miliona eura.

"Vrijednost uvoza poljoprivrednih proizvoda koji se ne proizvode u Crnoj Gori ili se zbog prirodnih predispozicija proizvode u ograničenim količinama, u prošloj godini je iznosila je 203,9 miliona eura", saopštio je Ivanović.

On je podsjetio da tu spadaju kafa, banane, masnoće i ulja biljnog i životinjskog porijekla, šećer, gazirana bezalkoholna pića i razni proizvodi za ishranu, žitarice, svježe svinjsko meso i proizvodi na bazi žitarica i kakaa.

Vrijednost uvoza ostalih poljoprivrednih proizvoda, koji se proizvode u Crnoj Gori, odnosno za koje postoji potencijal za proizvodnju, ali se ne proizvode u dovoljnoj količini, iznosila je 199,4 miliona eura.

"Tu spadaju sve vrste mesa, osim svinjskog, i na njih se odnosilo oko 26 miliona eura vrijednosti uvoza. Najviše je uvezeno živinskog mesa, 12,3 miliona eura, i goveđeg 11,5 miliona“, rekao je Ivanović.

On je dodao da je za uvoz svježe, rashlađene ili smrznute riba, ljuskara, mekušaca i drugih vodenih beskičmenjaka potrošeno je 8,6 miliona eura, a za nabavku mlijeka i mliječnih proizvoda iz uvoza 38,9 miliona eura.

"Za uvoz začina i čaja potrošeno je 1,5 miliona eura, meda 900 hiljada eura. Za nabavku povrća iz uvoza izdvojeno je 15,2 miliona eura, voća, osim banana, 18,7 miliona eura, proizvoda mlinske industrije 16,3 miliona, uljanog sjemenja i plodova, idustrijskog i ljekovitog bilja, slame i kabaste stočne hrane 2,4 miliona, prerađevina od mesa 20,7 miliona, proizvoda od šećera 3,4 miliona, maslinovog ulja milion, prerađevina od voća i povrća 16,1 milion i pića, alkohola i sirćeta 29,8 miliona eura“, kazao je Ivanović.

On je podsjetio da je izvoz vina, kao jednog od glavnih izvoznih proizvoda Crne Gore, prošle godine iznosio 15,5 miliona eura ili 26 odsto ukupno izvezenih crnogorskih poljoprivrednih proizvoda.

"Pored vina, posljednjih nekoliko godina razvojem mesne industrije, Crna Gora izvozi dimljeno i sušeno meso i prerađevine od mesa, kojih je prošle godine izvezeno u vrijednosti od oko deset miliona eura. Vrijednost izvoza cigareta prošle godine je iznosila 5,6 miliona eura“, naveo je Ivanović.

On je dodao da je izvoz sirove kože iz Crne Gore vrijedio 3,3 miliona eura, eteričnih ulja 2,1 milion, a piva 4,4 miliona eura.

Ivanović je saopštio da smanjenje spoljnotrgovinskog deficita predstavlja jedan od prioriteta kojem je Ministarstvo u kontinuitetu posvećeno, kao i da su sve aktivnosti i razvojni projekti direktno i indirektno vezani za povećanje potrošnje domaćih proizvoda i izvoza onih za koje postoji interes na stranim tržištima.

On je rekao da se aktivnosti Ministarstva odnose na investicije, odnosno podršku proizvođačima kroz ulaganja u poljoprivredna gazdinstva i subjekte koji se bave preradom hrane.

"Cilj je povećanje poljoprivredne proizvodnje kroz uvećanje stočnog fonda, ukrupnjivanje posjeda, modernizaciju postojećih proizvodnih kapaciteta i izgradnju novih“, kazao je Ivanović.

Ministarstvo, kako je naveo, radi i na donošenju i implementaciji propisa iz oblasti bezbjednosti hrane i usvanju i primjeni EU standarda, kako bi se stvorili uslovi za povećanje plasmana crnogorskih proizvoda na evropsko tržište.

Ivanović smatra i da su edukacija i udruživanje poljopreivrednih proizvođača jedan od bitnih faktora za uspješan razvoj sektora poljoprivrede.

"Nastavićemo sa aktivnostima koje idu u pravcu neprestane edukacije i razmjene iskustava crnogorskih proizvođača sa kolegama iz drugih zemalja, kroz organizovanje seminara, radionica i studijskih posjeta“, rekao je Ivanović.

On je dodao da Ministarstvo sprovodi intezivne promotivne aktivnosti u cilju podizanja svijesti domaćih potrošača i predstavljanje domaćih proizvoda u inostranstvu.

Ivanović je kazao da je, prema podacima administrativnih izvora, u sektoru poljoprivrede u januaru bilo 2,38 hiljada zaposlenih ili 6,7 odsto manje nego u uporednom periodu.

Prosječna neto zarada u sektoru poljoprivrede u januaru je iznosila 623 eura i bila je 25,1 odsto veća nego u istom period prošle godine. Prosječna bruto zarada iznosila je 914 eura, što je na godišnjem nivou 25,2 odsto više.

Ivanović je saopštio da se, na osnovu izvještaja mljekara i sirara, na čitavom području Crne Gore bilježi rast otkupa i proizvodnje mlijeka. Otkup mlijeka u februaru je iznosio je 1,86 miliona litra, što je sedam odsto vise nego u istom period prošle godine.

"Iako je broj kooperanata manji za 300, povećana je prosječna proizvodnja po kooperantu, koja je u februaru iznosila 828 litara. Takođe, konstantna je proizvodnja kod farmera koji predaju preko pet hiljada litara mlijeka na mjesečnom nivou”, rekao je Ivanović.

On je dodao da, izvještaj Laboratorije za mljekarstvo, pokazuje da oko 42 odsto otkupljenog mlijeka zadovoljava EU standarde kvaliteta, odnosno 34 odsto zadovoljava standarde EU, dok dodatnih osam odsto zadovoljava kriterijume kvaliteta za mlijeko ekstra klase.

Ivanović je saopštio da je broj registrovanih poljoprivrednih osiguranika u januaru iznosio 1,67 hiljada, 162 manje nego u istom period prošle godine. Najviše osiguranika poljoprivrednika ima u Podgorici, 301, a najmanje u Tivtu, sedam.

On je podsjetio da su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja prezentovali Agrobudžet za ovu godinu u 12 crnogorskih opština.

“Prezentovane su mjere podrške za biljnu i stočarsku proizvodnju sa osvrtom na kriterijume prihvatljivosti i procedure prijave. Predstavljene su novine u odnosu na prošlogodišnju podršku, kao i obaveza da se poljoprivredni proizvođači upisuju u Registar poljoprivrednih gazdinstava”, rekao je Ivanović.

Bonus video: