Aco Đukanović da vrati 1,8 miliona eura

Prva banka Eurofondu novac mora da isplati u roku od 15 dana
105 pregleda 0 komentar(a)
Aco Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aco Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.03.2016. 13:35h

Osnovni sud u Podgorici je i nakon obnovljenog sudskog postupka presudio da Prva banka Eurofondu mora da isplati ukupno 1.804.217 eura. Taj fond tužio je još prije nekoliko godina banku premijerovog brata Aca Đukanovića jer je nezakonito sa računa tog fonda skinula 1,56 miliona eura 2010. godine.

Novu prvostepenu presudu donio je sudija Mladen Grdinić. Prema prvostepenoj presudi banka je u obavezi da, u roku od 15 dana od njene pravosnažnosti tužiocu isplati na ime glavnice duga nešto više od 1,56 miliona eura, a po obračunatoj zateznoj kamati oko 239 hiljada eura.

Eurofond već 15 godina kontrolišu ljudi povezani sa biznismenom Veselinom Barovićem. U prvom postupku fond je pored Prve banke zbog nezakonite naplate novca tužio i Centralnu banku Crne Gore, ali je Osnovni sud prvom presudom oslobodio odgovornosti.

Prva prvostepena presuda u korist Eurofonda, prije nešto više od godinu iz formalnih razloga, ukinuo je Viši sud, ali nije sporio osnov potraživanja tužioca, već se od Osnovnog suda tražilo da se u novoj presudi definiše glavnica duga i posebno precizira obračunata kamatu. Razlika u krajnjem obračunu, nakon dodatnog vještačenja, bila je svega oko 1.000 eura.

Fond je tužio Prvu banku, tvrdeći da nije postupila prema nalogu CBCG i zaključku Poreske uprave, te dozvolila fondu da plati svoju poresku obavezu za 2009. godinu, zbog čega je račun fonda nekoliko godina bio blokiran i tek odnedavno odblokiran.

Direktor društva Euroinvest koje upravlja fondom Boiša Šotra najavio je da će od novca prihodovanog po osnovu ovog sudskog postupka ravnomjerno biti isplaćen dio potraživanja za 161 nesaglasnog akcionara ZIF Eurofond, koji su još krajem 2014. tražili isplatu svog vlasničkog uloga.

Bonus video: